Advarer hundeejere: Ny bakterie dræber hunde

Kæledyr

11/09/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Hunden Alma døde kun to dage efter indlæggelsen

En ny bakterie tog i sidste uge livet af en ung hund i Helsingør. Bakterien er ifølge Fødevarestyrelsen aldrig set i Danmark før. 

Navnet på bakterien er Providencia alcalifaciens, og det kan være et navn, som hundeejere burde huske på. 

Det skriver TV2Lorry 

Død efter to dage

Dyrlægen Mogens behandlede den syge hund, der var indlagt på Nordkystens Dyrehospital. 

Hunden Alma fik taget både blodprøver og afføringsprøver. Der blev også givet medicin, men det var ikke nok til at holde Alma i live.

Hun døde to dage efter at være blevet indlagt. Da Alma døde var dyrlægen stadig på bar bund over, hvad der lå til grund for Almas sygdom. Det blev dog afklaret, da svaret kom på afføringsprøven. 

"Det var pokkers, tænkte jeg. Den bakterie havde jeg aldrig set i mine svar før. Det drejer sig om Providencia alcalifaciens, men der er alligevel noget, der ringer i hovedet på mig, for i 2019 døde op mod 30 hunde nemlig af den her bakterie i Norge," forklarer Mogens Hansen.

To nye problemer

Bakterien overføres gennem madvarer elle stillestående vand, der er blevet forurenet med fækale bakterier. 

Dyrlægen forklarer, at når hunden spiser bakterien arbejder den sammen med tarmens almindelige bakterier. 

Han mener at den nye bakterie nedbryder tarmens væg, og at det så er de øvrige bakterier i tarmen, der skaber en infektion. Infektionen kan ses ved at hunden får blodig diarré og opkast. 

En af de problematiske ting ved denne bakterie er, at den er resistent overfor almindelig antibiotika, som man normalt giver ved infektioner i tarmen. Det andet problem siger dyrlægen Mogens følgende om: 

"Det gør det meget svært at behandle, fordi så skal man først have den rette antibiotika også. Det skal gå meget hurtigt, for hunden kan dø efter blot to døgn, siger dyrlægen."

Advar hundeejere

Mogens siger at det på nuværende tidspunkt er for tidligt at tale om en epidemi. Han understreger dog, at det stadig er vigtigt at dele beskeden med hundeejere.

"Vær opmærksom på hunden, når i går tur. Hvis den viser symptomer som blodig diarré, så er det med at være hurtig med at ringe til dyrlægen. Derudover er det en god idé at få en afføringsprøve af hunden," siger han.

Mogens har også lavet et facebook opslag, der allerede nu er nået vidt omkring.