Advarer dyreejere: Det bliver op til 170 grader varmt!

Kæledyr

24/04/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Selv flere timer efter, kan det være 100 grader.

Hvad vil du sige til at gå på noget, som er omkring 100 grader varmt? Med bare fødder, vel at bemærke.

Det er nok de færreste, der vil sige ja til den oplevelse, men det er faktisk hvad rigtig mange af vores firbenede venner bliver udsat for i tide og utide.

Rundt om i Danmark bliver der lagt kilometervis af ny asfalt og lappet huller og alverdens andre ting, og det er altså ikke behagelige temperaturer, den varme asfalt har.

Når den bliver lagt, er den typisk 140 til 170 grader varmt, og nej, der er nok ikke nogen, der lader Fido gå sig en tur i den dampende varme asfalt, når den lige er blevet lagt.

Men hvad de færreste ved er, at den nyanlagte asfalt stadig er varm i flere timer efter. Faktisk er det ikke unormalt, at den nye belægning er mellem 60 og 100 grader varm, selvom der er gået en rum tid, siden vejarbejdsskiltene er blevet fjernet.

Derfor har asfaltarbejderen Jotin Gabriel Lundberg Borup lavet et opslag i facebookgruppen Facebook Randers, hvor han råber hundeejere op med et meget klart budskab:

Lad være med at lade Fido gå på nyanlagt asfalt!

Bliver småsure, når han forsøger at hjælpe

Til TV 2 Østjylland forklarer asfaltarbejderen gennem tre år, at han et par gange om måneden oplever, at folk, der lufter deres hunde, lige smutter over på den anden side af vejen, når arbejderne ikke kigger - selvom asfalten altså på det tidspunkt kan være i nærheden af 170 grader varm.

Jotin er selv hundeejer, og han er også begyndt at gøre folk opmærksomme på det, hvis han ser det, imens han arbejder - men det er langt fra alle, der er begejstrede for den velmente henstilling.

"Vi forsøger at stoppe dem. Nogle får et chok over, at vi råber ad dem. Jeg har også oplevet folk, som er blevet småsure og siger, at vi ikke har ret til at råbe," siger Jotin Gabriel Lundberg Borup.

Så snart Jotin får mulighed for at forklare problemet med varm asfalt og hundepoter, skifter tonen dog. Derfor tror Jotin også, at det simpelthen er et spørgsmål om, at folk ikke ved, at kombinationen af nyanlagt asfalt og hundepoter er en dårlig idé.