Bekymrede sig om stomipose: Så ændrede venlig fremmed alting

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Efter en tre år lang sundhedskamp er Kirsty Herron endelig i stand til at nyde sin ferie. Og hvad mere er, føler hun sig nu komfortabel med at solbade med sin stomipose synlig

En kvinde var tilbageholdende med at solbade på ferie i Tenerife, da det var hendes første ferie, siden hun fik en stomipose. Kirsty Heron tøvede, da hun skulle tage sin playsuit af for at kunne ligge i sin bikini.

Tidligere på året fik hun diagnosen colitis ulcerosa, en langvarig tilstand, hvor tyktarmen og endetarmen bliver betændte. Almindelige symptomer omfatter hyppig diarré, som kan være blodig, mavesmerter og behov for at gå meget på toilettet.

Kirsty frygtede, at folk ville stirre på hendes nye stomipose, men den 24-årige var fast besluttet på at få en god ferie. Så hun fjernede sin playsuit og satte sig tilbage for at nyde solen.

Da hun senere kiggede op fra solsengen, bemærkede hun en ældre mand, der pegede i hendes retning. Bekymret for, at han grinede af hende, løftede han faktisk skjorten og afslørede, at han også havde en stomipose: "Efter at have set det på den første dag følte jeg mig afslappet resten af min ferie", fortalte Kirsty fra Swinton-området i Salford Manchester Evening News.

Og hun tilføjede: "At have min stomi har givet mig en masse selvtillid. Jeg gik rundt på stranden, som om jeg ikke havde en bekymring i verden. Jeg var bare glad for, at mit liv var tilbage på sporet, og jeg levede som en normal 24-årig pige ville. Jeg var virkelig spændt og nervøs på samme tid på grund af det, jeg har været igennem det sidste år."

Kirsty var oprindeligt tilbageholdende med at tage på hendes første ferie siden hendes operation. Hun bekymrede sig især om at få 'mærkelige blikke fra fremmede'. På et tidspunkt troede hun, at hun ikke kunne klare det, men hun mindede sig selv om, at efter en lang kamp var hun endelig glad og sund.

Frygtelige diagnose

Kirsty fik diagnosen colitis ulcerosa tilbage i 2020, og sygdommen kan være smertefuld og invaliderende og kan lejlighedsvis føre til alvorlige komplikationer.

Hun var derhjemme, da hun pludselig fik uudholdelige smerter, som hun sammenlignede med at have et mavesår i maven. Hun var lige stået op af sengen, da hun pludselig følte behov for at gå på toilettet. Hendes forældre tog hende på hospitalet, efter at hun opdagede, at der var en betydelig mængde blod i toiletkummen.

På hospitalet fandt Kirsty ud af, at hendes tarm var meget betændt, og hun fik foretaget en nødscanning. Et par dage senere viste resultaterne, at hun havde colitis ulcerosa.

I løbet af de næste tre år modtog Kirsty forskellige receptpligtige lægemidler, men hendes krop afviste dem alle. Hun var fanget i et mareridt, da hun ikke kunne spise, sove eller forlade huset af frygt for ikke at være tæt på et toilet. I denne periode ville hun tilbringe hele dagen og natten på toilettet – sommetider så mange som 20 gange om dagen.

Efter en særlig ubehagelig opblussen i februar i år blev Kirsty hastet tilbage til hospitalet. Lægerne præsenterede hende for en endelig løsning, efter at de havde prøvet alle de medicin, de kunne tænke på, for at hjælpe hende med at få det bedre.

Kirsty fik muligheden for en stomipose, der involverer at lave en åbning i maven, der kan forbindes til fordøjelsessystemet for at lede afføring ud af kroppen. Hun fik også tilbudt en anden pose, en mukøs fistel, der hjælper med at lede slim ud af hendes krop.

Kirsty siger, at operationen var det 'bedste', hun nogensinde har gjort, fordi den straks satte en stopper for hendes lidelse.

Kilde: The Mirror.