Vi skal lufte ud om vinteren, men skal vi slukke for radiatorerne imens? Eksperterne har svaret

Hus og have

15/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Hvad plejer du at gøre?

Det er en velkendt tommelfingerregel. at du bør lufte ud 2-3 gange om dagen á 5 minutters varighed, når det er vinter.

Vi vil jo gerne have, at varmen bliver indendøre, så vi ikke fyrer for solsortene, og derfor er der mange, der vælger at lukke for deres luftspjæld og andre ting, der normalt sørger for gennemluftning. Derfor er den daglige udluftning så vigtig i vintermånederne.

Men her kommer så spørgsmålet, der lige så vel kunne være det sidste spørgsmål i "Hvem vil være millionær?" - for når man lufter ud, skal man så skrue ned for radiatorerne eller ej?

Det er et spørgsmål med flere svar, men der er alligevel en regel, du kan tage med dig videre.

Tæt på vinduer

Ifølge Videncentret Bolius er det i langt de fleste tilfælde en god idé at skrue ned for varmen, selvom man kun lufter ud kortvarigt.

De fleste radiatorer er nemlig placeret tæt på vinduer, og det betyder, at termostaten i radiatoren hurtigere vil opfange kulden, der bølger ind gennem det åbne vindue.

Da radiatoren ikke selv kan regne ud, at der kun er tale om en midlertidig situation, kompenserer den ved at "skure" op for varmen i et forsøg på at opretholde den temperatur, den er indstillet til at holde. Det betyder så til sidst, at radiatoren faktisk bliver afsindigt varm, så du kan ende med at få reelle svedeture, når du lukker for vinduerne igen,

Undtagelserne

Men der er jo ikke nogen regler uden undtagelser, og det gælder også for det med radiatorer og udluftning.

For selvom hovedreglen altså siger, at du bør skrue ned, når du lufter ud, så er der tre ting, du skal overveje:

  • Typen og placeringen af din termostat

  • Varigheden af udluftningen

  • Alderen på din radiator

Nogle nyere termostater lukker nemlig selv ned, når vinduet står åbent, og nogle termostater sidder længere fra vinduet, så de ikke når at registrere de lavere temperaturer.

Samtidig sænker nogle minutters udluftning ikke temperaturen på samme måde som en halv times udluftning.

Og endelig spiller radiatorens alder altså også en afgørende rolle i beslutningen. Gamle radiatorer indeholder mere vand og vil derfor tage længere tid om at køle af end nye radiatorer. Hvor gammel en radiator skal være, før det ikke kan betale sig at lukke for den under udluftning, er der imidlertid ikke klarhed over.