Stenoverflader og 2 andre ting, du aldrig bør rengøre med eddike

Hus og have

09/06/2024

Skrevet af Magnus Møller

Nogle overflader i hjemmet kan uden problemer rengøres med eddike. Der er dog tilfælde, hvor eddike ikke er brugbar til at fjerne snavs.

Eddike er en fast bestanddel af de fleste hustandes beredskab mod snavs.

Takket være eddikesyre, der er dets primære bestanddel, hjælper eddiken med at bekæmpe en række snavsrelaterede problemer i hjemmet.

Det har stærke affedtende egenskaber, desinficerende effekter og dets sure pH kan opløse problemer som f.eks. kalkaflejringer.

Men pas på, eddike kan ikke bruges på alle overflader. Der kan være risiko for, at eddiken udvikler skader på nogle overflader.

Vi har lavet en oversigt over, hvornår det er passende at bruge eddiken, og hvornår det er bedst at undgå det.

Vask af hvidt tøj og fjernelse af sved- og røglugt

Til dette formål er det bedst at bruge hvid eddike. Der skal af indlysende årsager ikke være farve i din eddike. Nedsænk tøjet i en opløsning af 100 milliliter hvid eddike og tre liter vand. Lad tøjet ligge i flere timer, særligt hvis tøjet har en stærk lugt.

Vask det derefter i vaskemaskinen efter producentens anvisninger. Hvis du beslutter at bruge denne metode til gardiner eller tøj, der ikke kan tåle ret meget, skal du først teste virkningen af eddike på en lille del af stoffet. Dette kan hjælpe dig med at finde ud af, om eddike-opløsningen skader tøjet.

Rengøring af vaskemaskinen

Hvid eddike kan også bruges til vedligeholdelse af din vaskemaskine.

Bland en kop eddike og en liter vand i skuffen. Dyp en mikrofiberklud i denne blanding og rengør tætningen og hele vaskemaskinen udvendigt med den. Hvis det er muligt, træk også sæbeskuffen ud og fjern eventuelle ophobninger. Hæld derefter en kop eddike direkte i tromlen og en anden kop i vaskemiddelskuffen. Kør en tom maskine og lad programmet køre. På den måde fjerner du også kalkaflejringer i vaskemaskinen.

Rensning af afløb

Tilstoppede afløb støder vi på i ethvert hjem. Det er vigtigt at løse problemet, når afløbet begynder at stoppe til. Du skal ikke vente til det er helt blokeret. Når du opdager, at der er et problem på vej, skal du rense afløbet og om aftenen hælde to liter eddike i det. I dette tilfælde kan du bruge almindelig gul eddike. Luk afløbet og lad eddiken virke til om morgenen. Skyl derefter afløbet med en kedel kogende vand. Takket være eddikens affedtende evner og den efterfølgende skylning med varmt vand, vil de fedtede aflejringer blive skyllet ned i kloakken.

Eddike er fuldstændig uegnet til denne type overflade

Sten- og træoverflader kan blive beskadiget hvis du bruger af eddike.

Selvom koncentrationen ikke er særlig høj, er eddiken aggressiv og kan blandt andet beskadige polerede stenoverflader.

Ved lakbehandlet træ virker eddikens affedtende evne også. Dette vil beskadige træets overflade og i det ødelægge dets beskyttelse.

Brugen af ​​eddike er heller ikke egnet til nogle køkkenmaskiner. Sørg derfor for altid at læse producentens anbefalinger. Der kan være tilfælde, hvor eddiken skal blive stående i skabet.

Men i mange tilfælde er eddiken en god ven i bekæmpelsen af snavs i hjemmet.