Simpel metode fjerner stædig efeu fra haver: Planten trækker sig væk og dør

Hus og have

19/11/23 | 11:45

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Efeu er svært at fjerne, fordi den kan fastgøre sig til alt, den klatrer op ad. Dens tykke, blanke blade betyder også, at den ikke er nemt kontrolleret med ukrudtsmidler.

Efeu kan findes i haver over hele Danmark. Mens den er almindelig, kan den ses som invasiv på grund af dens evne til at klatre og fastgøre sig til hegn, mure, bygninger og træer.

At fjerne efeu kan være vanskeligt, da den er modstandsdygtig over for fugt og har tykke, blanke blade.

Nu har tilhængere af rengøring og livsstilsinfluenceren Mrs. Hinch, hvis fulde navn er Sophie Hinchliffe, delt deres råd til at fjerne efeu.

På en Facebook-gruppe kaldet Mrs. Hinch Gardening Tips, skrev Joy Comben Allen: "Denne efeu overtager ikke kun dette træ, men hele blomsterbedet, men dette er den værste del. Jeg har sprøjtet det hver aften i over en uge med Round Up, men det gør ikke noget. Jeg prøvede at grave det op sidste år, men det bliver ved med at komme tilbage. Nogen råd, tak?"

Indlægget blev oversvømmet med svar, men den mest foreslåede metode var at grave plantens rødder op: "Efeu er meget vedholdende, du skal have hovedroden ud og så meget af de omkringliggende rødder som muligt. Afhængigt af hvor det er, hvis intet vokser i nærheden, vil en smule syre dræbe alt, der er tilbage i jorden. Hvis du har planter i nærheden, så bare bryd alt, der er tilbage i jorden. Det burde virke."

Beth Carlisle svarede: "Grav rødderne op - jeg har et lignende problem, der kravler under hegnet. Jeg skærer stænglerne cirka fire tommer over jorden for at trække de krybende grene væk, men jeg skal efterlade et stykke ved jordniveau for at kunne trække rødderne op."

Andre forslag fra Mrs. Hinch-fans inkluderede brug af en stærkere ukrudtsmiddel.

Karen Sim sagde: "Du har brug for en stærkere efeudræber og skær derefter og læg det på rødderne. Ingenting andet vil slå det ihjel. Jeg har haft det i min have i 30 år, og det var den eneste måde, jeg kunne dræbe det på. Det krævede mange forsøg. Diesel dræber det også."

Kilde: Express.