Sådan slipper du let af med efeu, også kaldet vedbend

Hus og have

24/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Når engelsk efeu først får sine rødder i din have, kan det være utroligt frustrerende at forsøge at slippe af med det, men heldigvis har en haveekspert forklaret, at der er en simpel måde at "for evigt" dræbe denne invasive plante på.

Ivy kan virke smuk, og nogle tror, det giver haver et eventyrligt udseende, men efeu er en invasiv ukrudtsplante, der kan ødelægge haver, hvis den ikke behandles.

Brittany Baileyn, en haveekspert, der går under navnet Pretty Handy Girl online, har forklaret, at selvom den kan se smuk ud, skjuler efeu en grim hemmelighed, som mange haveejere måske ikke kender til.

I en blogartikel forklarede Brittany: "Husejere planter fejlagtigt efeu og lader det vokse vildt og tror, det er et fantastisk jorddække. Men de forstår ikke, at når det ikke er indeholdt i en potte, kan denne plante snart forårsage alvorlige problemer, hvis den får lov at vokse uhindret. Når den dyrkes i haven, kan denne plante dække jorden og forhindre, at lokale arter trives. Det er et reelt problem, når den når træerne. Vinene kan kvæle træets rødder og forårsage skader på barken, og det tilføjer også unødig vægt til træet."

Sådan slipper du af med efeu

Hvid eddike eller bioadvanced ukrudtsmiddelspray er nødvendig for at dræbe efeu. Til at begynde med fortalte Brittany, at man først skal skære i efeuen, inden man påfører et ukrudtsmiddel, der kan dræbe det.

Hun tilføjede, at denne metode til at dræbe efeu aldrig bør bruges på giftig efeu, da skæring i giftig efeu kan sprede den giftige saft: "Efeu har et voksagtigt blad, der er meget modstandsdygtigt over for ukrudtsmidler, derfor er det bedst at ridse eller skære efeuen, inden du påfører dit valg af ukrudtsmiddel eller eddike. Du kan bruge en græstrimmer til at skære bladene af vedbenden. Dette vil skabe et åbent sår og tillade planten at absorbere ukrudtsmidlet lettere."

Brittany sagde, at al efeu på jorden kan skæres hurtigt med en plæneklipper, men kun beskærere eller saks bør bruges til at skære efeu på et træ.

Når du skærer, instruerede Brittany: "Træk efeu flere fod væk fra træstammen. Inspektér de større rødder ved stammens base og kig efter vedbend, der vokser over rødderne. Hvis du opdager noget, skal du skære det for at forhindre, at vedbend kvæler trærødderne.

Sprøjt efeu, når de er skåret, og vent på, at efeurødderne bliver brune og til sidst falder af. Det er vigtigt aldrig bare at trække i efeu på et træ, da det kan beskadige det alvorligt, men når efeu er korrekt sprøjtet, bør det være væk for evigt fra haven.