Sådan rengør du en rustfri stålvask i 6 lette trin

Hus og have

16/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Med disse nemme tips får du en ren og rustfri stålvask

Vi bruger vasken hver dag, og med tiden kan den begynde at miste sin glans. Derfor bør alle vide, hvordan man rengør en rustfri stålvask, når det kommer til rengøringsopgaver. Hvis du ikke gør det ordentligt, vil du have kalkaflejringer, vandpletter og sæberester på overfladen.

Hvis du ikke har lyst til at skulle skrubbe, er der imidlertid en hurtig og nem måde at genskabe din rustfri stålvask på. Heldigvis kræver det kun nogle få husholdningsartikler, som du måske allerede har ved hånden. Så hvis du vil have din vask til at skinne som ny igen, skal du følge disse råd fra Tomsguide om, hvordan du rengør en rustfri stålvask.

1.     Tøm og skyl

For det første kan du ikke rengøre din vask, mens den er fyldt med kopper og tallerkener. Så tøm den og fjern eventuelle madrester fra afløbet. Skyl det hurtigt for at fjerne eventuelle umiddelbare pletter.

2.     Skrub med sæbe

Næste skridt er at bruge et par dråber opvaskesæbe og en ikke-slibende svamp til at give din vask en indledende skrubning. Sørg for at dække hele vasken, inklusive siderne og omkring afløbet. Glem ikke at give hanen en hurtig rengøring. Når du har gjort dette, skylles sæbevandet væk.

3.     Påfør bagepulver

Mens din vask stadig er fugtig, drys bagepulver over alle overflader. Bagepulver er et fantastisk rengøringsmiddel, fordi det nedbryder snavs og fedt og kan fjerne pletter, men det er ikke så skrap, at det beskadiger rustfrit stål.

4.     Skrub

Brug en svamp og skrub bagepulveret i retningen af stålets åremønster. Åremønsteret bør være synligt for øjet, hvis du inspicerer overfladen – du kan også mærke det, hvis du kører fingrene over det.

5.     Spray med eddike

For ekstra rengøringskraft skal du sprøjte destilleret hvid eddike over bagepulveret. Det vil skabe en boblende kemisk reaktion, der opløser og fjerner pletter; det er det, der gør bagepulver og eddike så effektivt til rengøring.

Hvis du ikke har eddike ved hånden, kan citron også bruges her. Skær en citron i halv og put lidt bagepulver oven på og skrub i retningen af åremønsteret. Ligesom eddike er citronsaft nyttig til at fjerne kalkaflejringer. Skyl væk, når du er færdig.

6.     Tør vasken og polér

Når alle pletter er fjernet, skal du tørre vasken grundigt med en mikrofiberklud. Dette er et vigtigt trin, fordi eventuelt resterende vand vil danne nye vandpletter, hvilket gør dine bestræbelser overflødige.

Nu hvor din vask er pletfri, er det tid til at få den til at skinne. Påfør et par dråber olivenolie på en mikrofiberklud og gnid det på rustfrit stål, mens du bevæger dig i retning af åremønsteret. Fjern overskydende olie, og du er færdig.