Sådan planter du skønne tulipaner i december

Hus og have

01/12/2023

Foto: @Pixabay/Pexels
Foto: @Pixabay/Pexels

Skrevet af Vimal N.

Her er guiden til perfekt tulipanplantning og tips fra en erfaren gartner.

Når det handler om at plante tulipaner, er timing afgørende for at få det bedste ud af dine blomsterløg. At så i december kan endda hjælpe med at holde en irriterende svampesygdom på afstand.

Fordelene ved at plante i december

Hvis tulipaner plantes tidligere end december, risikerer de at udvikle tulipanbrand, der forårsager snoede, visnede blade og brune pletter, hvilket kan føre til at både blomster og blade rådner. Denne sygdom, forårsaget af svampen Botrytis Tulipae, trives i fugtige miljøer med varme temperaturer og høj luftfugtighed. Derfor anbefales, at disse populære løgplanter bør plantes i december, hvor betingelserne er køligere, og risikoen for svampeinfektion er mindre.

Havearkitektens råd og tips

Havearkitekt Pollyanna Wilkinson er gået til TikTok for at opfordre sine følgere til at plante deres tulipaner. Hun sagde: "Det er november, og jeg siger det nu. Det er tid til at plante dine tulipaner. Nattemperaturen er konsekvent under 10 °C, så du kan plante alle dine blomsterløg og frø nu."

Tulipanbrand kan også holdes væk ved at plante løgene længere fra hinanden for at give luftcirkulation og forhindre, at syge dele af én tulipan rører en anden, fortalte Pollyanna Wilkinson. At rotere områderne, hvor tulipaner plantes, kan afværge, at sygdommen opbygges i jorden. Pollyanna Wilkinson udskifter sine tulipaner hvert fjerde år, sagde hun: "En seng, der er blevet plantet med tulipaner til afskæring, forbliver tulipanfri i tre år for at lade eventuelle patogener, der lurede i jorden, sprede sig." For at forhindre spredning af svamp anbefaler hun at fjerne inficerede tulipaner fuldstændigt og tjekke for andre kraftigt inficerede tulipaner i det omkringliggende område. Inficerede blade skal også kasseres.

Alternativer haveanbefalinger

Hvis du ikke er fan af tulipaner, anbefaler Pollyana Wilkinson at plante frugttræer som æble-, pære-, kirsebær- og blommetræer. Mens disse er i dvale ved plantningstidspunktet, har de en hel sæson til at vokse, når temperaturerne stiger i foråret. December er også en god tid til at dyrke grøntsager, herunder bredbladet bønner og salatblade, da dette kan bringe din høst frem med et par uger.

Kilde: Mirror