Sådan holder denne plante skadedyr væk

Hus og have

14/08/2023

Foto: Pexel @Dids
Foto: Pexel @Dids

Skrevet af Emil B.

Gartner deler 15 kroners plante, som "små skadedyr" hader for at afvise dem fra buske. Den naturlige insektafvisende plante vil holde kryb fra at gnave på planterne i din have.

Havearbejde er et fornøjeligt tidsfordriv, men det kan være frustrerende at se de omhyggeligt plantede buske blive ædt af irriterende insekter. Heldigvis har en grønfingeret entusiast delt et naturligt tip, hun lærte, mens hun passede sine planter. Det har gjort, at hun nu kan sige farvel til dem for altid.

TikToker @Growithjessie gik for nylig på de sociale medier for at forklare, hvordan basilikum fungerer som naturlig insektafvisende. Hun demonstrerer derefter, hvordan man ved blot at placere et par kviste af den velduftende blade rundt om i haven kan holde alle slags kryb væk.

Hun fortæller så, at "efter nogle måneders havearbejde fandt jeg ud af, at små skadedyr ikke kan lide basilikum."

Derfor holder basilikum insekterne væk

Udover at være en smagsforstærker i italiensk madlavning kan de velduftende naturlige olier i basilikum også narre insekter. Det indeholder en kemikalie kaldet methyl eugenol, der maskerer de tiltrækkende lugte af mad, som insekter flokkes omkring, ved at blokere deres sensoriske receptorer.

Især når solen skinner, har basilikum en meget kraftig dunst, som er med til at holde skadedyr på afstand.

Så ikke alene holder det bladædende skadedyr væk, hvepse er også kendt for at hade duften af basilikum, så hvis du tilføjer noget til din have, kan du mindske risikoen for at blive stukket smerteligt.

Hvis du ikke allerede har en basilikumplante, der vokser i din baghave, er urten let tilgængelig i supermarkeder og havecentre, enten i sin fulde form eller som enkeltblade. Lige nu kan du købe en fuld basilikumplante for kun 15 kr. i lokale supermarkeder.