Rengøringsekspert giver sine 3 toptips til rengøring af mug på madras

Hus og have

16/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Det er noget, jeg i hvert fald kan bruge!

Der er mange ting, der kan påvirke sundheden på din madras, og mug er bestemt en af dem. Mugpletter vises ikke altid på åbenlyse steder, og de er ikke altid sorte – de kan være off-hvide eller lyserøde og er næsten altid fnugget i tekstur.

Her deler Stanislav Slavov Ivanov fra Fantastic Services sine afprøvede og testede tips til at fjerne mug fra en madras.

Sådan opdager du mug på en madras

Mug trives i mørke, varme miljøer, og selv hverdagsmadspild kan blive mug og sprede sig dybt ind i din madras, hvis det ikke straks rengøres.

Otte timers mugeksponering kan også have en negativ indvirkning på dit velbefindende med symptomer, der spænder fra pibende vejrtrækning og en løbende næse til sløvhed.

Hvis du er bekymret for, at dine soveværelsesforhold måske er et avlsgulv for mug, er det en god idé at lære at opdage mug på en madras. "Hvis du bemærker, at din madras har misfarvning eller har en usædvanlig lugt, er det afgørende, at du undersøger den," råder Stanislav.

Og han fortsatte: "Selvfølgelig er regelmæssige inspektioner et must, fordi som vi ved, kan mug vokse på mange skjulte steder."

Hvis muggen er lilla, brun eller grøn, betyder det, at mugvæksten er ret etableret og ud over et tidligt advarselstegn.

Derfor er det tid til at udskifte din madras. Hvis du har fundet lyse mugpletter, der er sorte, off-hvide eller lyserøde, kan der stadig være håb for din madras.

Du behøver ikke at følge en enorm mængde trin eller købe fancy udstyr for at fjerne mug fra en madras; faktisk kan du følge disse 3 nemme trin ved hjælp af ting, du sandsynligvis allerede har derhjemme:

1. Fjern al sengetøj og støvsug din madras

Når du har opdaget mug på din madras, er det første, du skal gøre, at tage alt sengetøjet af og sætte det på en varm vask.

Følg selvfølgelig plejeinstruktionerne for dit sengetøj, men jo varmere vasken er, desto bedre er din chance for at dræbe eventuelle mugsporer, der måtte have overført fra din madras til dit sengetøj.

Derefter er det tid til at tænde for din støvsuger. "Der skal udføres grundig støvsugning på alle sider af madrassen, og du bør fokusere på madrassens bund også," siger Stanislav.

Han fortsatte: "Husk, at mug trives på mørke steder, så hvis din støvsuger har en dyse, skal du bruge den her for at komme ind i foldene på din madras."

2. Skrub og lokalbehandl alle områder, der er påvirket af mug

Nu er det tid til at begynde at rense det berørte område med varmt sæbevand. Madrasrensningseksperten Stanislav foreslår at bruge en cirkulær bevægelse for at kunne lave en dyb rensning, men overdriv ikke med rengøringsmidlet:

"Madrassen må ikke være gennemblødt," siger han og tilføjer: "For meget fugt kan forværre problemet."

Du kan enten bruge en opløsning med husholdningssprit eller brintoverilte – hvad end du har på hånden eller nemt mulighed for at købe.

Eller, siger Stanislav, kan du bruge begge dele: "Der findes en effektiv rengøringsopløsning til rengøring med husholdningssprit, der består af 50% husholdningssprit og 50% varmt vand. Normalt ville jeg anbefale en opløsning med brintoverilte, der består af én del brintoverilte til tre dele vand."

Dyp en klud eller rengøringsbørste ned i opløsningen og begynd at skrubbe. Efter du er færdig med at skrube, skal du rengøre området igen. Hvis du bruger en opløsning med brintoverilte, skal du vælge en børste i stedet for en klud.

Stanislav anbefaler også at bruge engangshandsker for at beskytte dine hænder, når du bruger brintoverilte. "Det er vigtigt at være lidt forsigtig, da det kan misfarve din hud."

3. Lad madrassen tørre helt i direkte sollys

Når du har skrubbet de berørte dele af din madras, er det tid til at lade den tørre: "Lad madrassen tørre af sig selv og lufttør den," råder Stanislav og siger yderligere, at den "helst skal tørre i direkte sollys."

UV-lys er en effektiv måde at dræbe eventuelle tilbageværende mugsporer samt støvmider.

Du skal udvise forsigtighed her, da hvis du lader din madras stå i direkte sollys for længe, kan det føre til misfarvning af madrasovertrækket.

Det er dog en fair byttehandel for at sikre, at du får fjernet mug fra din madras og sikrer, at den er sikker at sove på igen.

Når madrassen er helt tør, anbefaler vi, at du dækker din madras med den bedste madrasbeskytter, du har råd til, for at beskytte den mod eventuelle mad- eller drikkespild, der kunne føre til fremtidig mugvækst.

Kilde: TomsGuide.