Radiser og 10 andre ting, du kan plante i køkkenhaven, selvom det er efterår

Hus og have

10/08/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Du kan stadig nå at få udbytte af din køkkenhave.

Mange sidder med følelsen af, at sommeren slet ikke rigtig er kommet endnu.

Ifølge statistikkerne har vi samlet set kun haft to ugers rigtig sommer, men det var altså, hvad den danske sommer 2024 kunne byde os.

Derfor har mange ændret deres planer og erstattet den sommer, de ellers ville tilbringe hjemme i Danmark, med en rejse til fjerne himmelstrøg.

Men der er altså noget særligt ved at kunne høste sine egne grøntsager og spise friske råvarer, som jo ofte kendetegner sommeren.

Derfor er det en sorg for mange ikke at kunne opleve det.

Men vidste du, at du stadig kan nå at dyrke grøntsager i din køkkenhave?

Samvirke har samlet en liste over 11 forskellige grøntsager, du kan så i efteråret:

Radiser

Radiser er hurtigtvoksende og en super god "begyndergrøntsag".

De spirer op i løbet af to uger og kan høstes efter halvanden måned.

Hvis man sår frøene nu eller omkring september, kan man altså høste og nyde friske radiser i løbet af oktober.

Salat

Det er også muligt at så salat. Det er dog en god idé at vælge pluksalat frem for hovedsalat.

Pluksalater kan høstes efter cirka seks uger, og du kan derfor nå at høste dem, inden det bliver rigtig koldt.

Spinat

Spinat er nært beslægtet med salater. Den bruges dog lidt anderledes i køkkenet og er særligt lækre, når bladene er helt friske.

Spinat er oplagt at plante nu, da de er klar til at blive høstet efter cirka halvanden måned.

Planter du dem nu, vil du derfor have frisk spinat til oktober.

Asiatiske kål

Måske har du rejst i Asien og stødt på asiatisk kål? Det kommer i mange varianter og hedder blandt andet pak choi og tatsoi.

Ligesom de tidligere nævnte grøntsager er asiatisk kål også hurtigtvoksende. Derfor kan du sagtens nå at få glæde af dem, hvis du sår dem i det tidlige efterår. De er klar til at blive høstet efter otte uger.

Det er dog vigtigt, at de ikke får direkte frost. Dæk planterne med fiberdug, hvis det skulle blive koldt.

Hvidløg

Ofte sætter man hvidløg i starten af oktober eller sent i september, så de lige kan nå at etablere en ordentlig rod, inden det bliver rigtig vinter og koldt.

Det er dog ikke helt optimalt at prøve sig med de hvidløg, man kan købe i supermarkedet, da de er groet under helt andre forhold.

Derfor anbefales det, at man køber hvidløg i et plantecenter eller på en planteskole som sætteløg, da de er tilpasset det danske klima.

Gulerødder, dild og en masse andet

Dild, persille, gulerødder, pastinak, solsikker og purløg er måske grøntsager, du forbinder med foråret og sommeren. De bliver oftest også dyrket og høstet der, men du kan faktisk også så dem i efteråret, så de spirer til foråret.

Frøene er nemlig vinterhårdføre og skal udsættes for perioder med frost for at kunne spire.

Så frøene i slutningen af oktober, men pas på med at så dem for tidligt. Så risikerer man, at de begynder at spire for tidligt og dør under vinteren.