Problemer med mos i plænen? Undgå disse 3 myter

Hus og have

25/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mette N.

Hvordan plejer du at bekæmpe det?

Græsplæner har brug for mere pleje nu, hvor foråret nærmer sig, men haveentusiaster bør være opmærksomme på, at de mest almindelige metoder til at slippe af med mos kan skade græsset.

Mos er et af de mest frustrerende problemer, haveentusiaster kan stå over for, da den tætte grønne klump ikke har rødder, hvilket betyder, at den kan være utrolig svær at slippe af med.

Det findes ofte i græsplæner, da mosset spredes via sporer på blæsende dage, og hvis det ikke håndteres på den rigtige måde, kan den irriterende plante ændre din jord, svække græsset og endda sprede havesygdomme.

De mange "gode" husmorråd

Der er mange husmorråd om den bedste måde at slippe af med mos, og en af ​​de mest almindelige misforståelser er, at brug af opvaskemiddel blandet med vand vil holde mos væk for altid.

Joe, en engelsk plæneekspert og grundlægger af Joe's Lawncare, har forklaret, at opvaskemiddel faktisk er meget ineffektivt som middel til at slippe af med mos fra din græsplæne.

Opvaskemiddel indeholder overfladeaktive stoffer, som kan hjælpe med at nedbryde den voksagtige overflade af mos, men de vil ikke være i stand til at trænge dybt ind i mosset for at dræbe det.

Derudover kan opvaskemiddel potentielt være skadeligt for dit græs på grund af dets høje pH-niveau og vil sandsynligvis forårsage mere skade på din græsplæne end mosset.

En anden almindelig misforståelse, når det kommer til plænepleje, er, at det hjælper at hælde syrlig frugtjuice på mosset, men som Joe forklarede, vil det heller ikke virke.

Joe sagde: "Hvis du spurgte en erfaren gartner med årtiers grønne tommelfingre under handskerne, er der en 50 procent chance for, at han eller hun vil fortælle dig, 'det handler om at tilføje kalk til din græsplæne, fordi det vil ændre pH-niveauerne ... alle ved, at det er sådan, man fjerner mos.' Desværre vil en ændring af pH-niveauerne alene ikke gøre noget som helst."

Mos har, ifølge Joe, en "utrolig kakerlak-lignende evne til at trives på den komprimerede jord".

Brug ikke mosdræbende midler

Joe har også advaret mod at bruge kommercielle mosdræbende midler, da de kan være meget skadelige for naturen.

Han sagde: "Du kunne bruge en kommerciel mosdræber, der er designet til brug på græsplæner, ikke? Svaret til det spørgsmål er: Helt sikkert, de kommercielle mosdræbere og lignende præparater vil udrydde mos, ligesom flasken siger.

Der er bare lige det ved det at, ja, nogle af præparaterne kan også skade din græsplæne og din haves sundhed generelt."

Kilde: Express