Nyttige tips: Sådan gør du badeværelset skinnende rent, uden at skade overfladerne

Hus og have

02/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af K. Sand

Undgå dette middel!

Mange af os benytter natron som et billigt og naturligt rengøringsmiddel i hjemmet. Men du bør tænke dig om inden du bruger det på visse overflader.

Natron er kendt for sin slibende effekt, hvilket gør den effektiv til at fjerne genstridige pletter.

Dog advarer eksperten Brian Toward fra badeværelsesudstyrsfirmaet Wholesale Domestic mod, at bruge natron på bestemte overflader i badeværelset, da det kan gøre mere skade end gavn.

Glasoverflader skal skånes

Brian forklarer: "Du bør aldrig rengøre glas med natron, så undgå at bruge det på spejle, brusedøre og vinduer. Det kan ridse glasset, hvilket gør det grumset og uklart."

Han anbefaler i stedet at blande hvid eddike og vand i en sprayflaske, sprøjte det på glasset og for herefter at tørre det af med en mikrofiberklud.

Skade på fugerne

Selvom natron er populært til rengøring af fliseoverflader og fuger, advarer Brian om, at det ikke er den bedste løsning til netop fuger: "Det kan skade og nedbryde fugen over tid."

Som alternativ foreslår han, at bruge en blanding af brintoverilte og vand eller eddike og vand. Påfør opløsningen, lad den virke et par minutter og skrub derefter med en gammel tandbørste eller en fugebørste.

Natursten skal behandles forsigtigt

"Natrons slibende effekt kan ridse og ødelægge overfladen på natursten, som marmor og granit," siger Brian. Han tilføjer: "Hvis du har disse materialer i dit badeværelse, skal du bruge et mildt pH-neutralt rengøringsmiddel - specielt udviklet til natursten.

Du kan eventuelt lave din egen blanding af et mildt opvaskemiddel og vand."

Akryl badekar

Brian fortsætter: "Endelig bør du undgå at bruge natron til at rengøre akrylbadekar. Også her kan kan ridse overfladen og efterlade synlige skader."

Som alternativ anbefaler han at bruge en mild flydende sæbe eller opvaskemiddel blandet med varmt vand. Undgå også hårde, slibende skrubber, som kan give ridser.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt natron kan bruges på et område i dit badeværelse, så test det først på et mindre synligt område, før du bruger det på hele overfladen.

Kilde: Express