Nu skal den snart i gang: 6 ting, du skal tjekke på din plæneklipper, inden du bruger den efter vinterpausen

Hus og have

19/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Efter en vinter i skuret eller under et regnslag, så kan det ofte være en god idé at kigge sin benzinplæneklipper efter før foråret melder sig, og den igen skal i brug.

På kalenderen melder foråret snart sin ankomst, og selvom græsset ikke er helt klar til at blive klippet endnu, så er det en god ide at begynde at tjekke sin plæneklipper.

En lang vinter i skuret for en benzin plæneklipper eller blot under et regnslag eller en presenning kan nemlig godt sætte sine spor – særligt, hvis man ikke fik gjort den vinterklar.

Værktøjs- og maskinproducenten TEXAS har lavet en guide med seks ting, du bør få styr på, inden du giver din benzindrevne plæneklipper årets første tur rundt i haven.

For en ting er, at det sikrer dig, du får så jævn en græsslåning som muligt, men det er også med til at sikre, din maskine kan holde i årevis.’

1. Fjern tændrøret

Det er altid en god ide at fjerne tændrørshætten før, at man efterser sin plæneklipper.

Derved risikerer man ikke, at motoren utilsigtet starter, mens man er i gang.

Se i manualen for et finde ud af, hvor tændrørshætten sidder.

2. Tøm den for gammel benzin

Har der stået benzin i tanken hele vinteren, så skal dette fjernes.

Der kan være kommet kondensvand i tanken, og vandperler i benzinen gør, at plæneklipperen bliver svær at starte og hakker under kørslen.

Hæld ny og frisk benzin på lige før, at den bruges første gang igen.

3. Tjek luftfilteret

For at motoren kan få luft, skal luftfilteret være rent.

Man kan rense det ved at puste med lidt trykluft, eller hvis skumfiltret er meget beskidt, kan man rengøre det med lidt opvaskemiddel i vand.

Er det gået i stykker eller for slidt, bør du investere i et nyt.

4. Skift olien

Man bør skifte olie på en plæneklipper en gang om året, og det er et godt tidspunkt at gøre op til sæsonstart, så plæneklipperen har de bedste betingelser for at køre.

I plæneklipperens manual er der en udførlig vejledning til, hvordan det kan gøres, men den letteste måde vil ofte være at bruge et olieskiftesæt.

5. Er kniven stadig skarp?

Efter nogle sæsoner kan plæneklipperens kniv være blevet sløv – så klipper den ikke græsset nær så godt mere.

Man kan selv slibe sin kniv, hvis man har det rette værktøj, og ellers kan man også købe en ny skarp kniv til plæneklipper, da det ofte vil være billigere end at få den slebet på et værksted.

6. Rengør

Har plæneklipperen stået med græsrester hele vinteren, så vil den have godt af en rengøring før, at den skal køre igen.

Brug vand under skjoldet til at tage det værste. Man kan også vaske med vand på overdelen, men vær forsigtig omkring motoren, og sørg for at tørre den godt af bagefter, så der er mindre risiko for, at den ruster.

Med disse korte enkle råd til forårsklargøring af en plæneklipper på benzin, kan man hjælpe sig selv til, at den kører og klipper godt i mange sæsoner.