Mister du en formue pga planter? Disse fem dræber din boligs værdi

Hus og have

10/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Man skulle tro, at planter, der fremhævede æstetiken ville hive prisen op på ens bolig, men det er ikke nødvendigvis sandt. Her er 5 planter, hvis tiilstedeværelse kan have dyre konsekvenser

Ifølge Express har eksperten Fiona Jenkins udtalt sig om, hvordan de forkerte planter kan minimere værdien på din ejendom.

Eksperten sagde: "Hvis du ikke vil ødelægge din sommer og ende med at miste tusindvis af din ejendomsværdi, er der nogle planter, du skal tage fat på.

"Hvis du har nogen af disse planter i din have, er det vigtigt at handle, før du sætter dit hjem på markedet."

1. Engelsk efeu

Vedbend kan se meget attraktiv ud på et hjem, men det kan også være ekstremt skadeligt, når det efterlades til at vokse op på siden af en ejendom.

Eksperten sagde, at den kan angribe væggene i dit hjem, komme igennem revner og trænge ind i mørtlen.

Fiona sagde: "Dette kan føre til nogle alvorlige problemer med fugt og kan forårsage nogle store lækager. Engelsk efeu kan skrælles væk i hånden, men det er vigtigt at bruge handsker for at undgå irritation.

"Rødderne kan dræbes eller fjernes relativt nemt som et gør-det-selv-job." Husejere kan bruge en række forskellige værktøjer til at fjerne engelsk vedbend, såsom en murske eller hvid eddike.

2. Kæmpebjørneklo

Eksperten forklarede: "Kæmpebjørneklo er en invasiv plante med tykke purpurplettede stængler og hvide paraplyformede blomster.

"Denne plante findes ofte i nærheden af damme. Saften af denne plante er fototoksisk, hvilket betyder, at den kan forårsage alvorlige forbrændinger på huden i sollys.

"Selvom det ikke forårsager nogen skade på din ejendom, kan det koste et stort beløb at fjerne, omkring 130.000kr. i gennemsnit."

Med dette i tankerne kan tilstedeværelsen af denne plante i din have føre til, at købere søger en lavere pris for ejendommen.

Det er også ekstremt vigtigt ikke at lade denne plante vokse uden for din have, så sørg for at vedligeholde den.

3. Japansk pileurt

Japansk pileurt er en almindelig invasiv plante, identificeret ved sine røde skud og skovlformede blade.

Den kan blive op til omkring tre meter høj, men den kan grave op til omkring 20 meter under jorden, hvilket udgør en enorm trussel mod boliger og bygninger.

Haveeksperten tilføjede: "De underjordiske rødder kan svække fundamenter og ødelægge rørledninger, hvilket gør det meget farligt at have tæt på dit hjem.

"Hvis du bemærker japansk pileurt i nærheden af dit hjem, bliver du nødt til at handle med det samme. Det kan være ekstremt svært at slippe af med, og professionel hjælp er påkrævet for at sikre, at det fjernes korrekt.

"I gennemsnit kan japansk pileurt slå omkring 225.000kr. af dit hjems værdi."

4. Kæmpebalsamin

Himalayabalsam ser måske smuk ud, men det er en aggressiv lyserød blomstrende busk, som kan have en betydelig effekt på det lokale økosystem.

Hvis det ikke holdes i skak, kan det blive meget overvældende. Fiona sagde, at det kunne være en lovovertrædelse, hvis du lader denne plante sprede sig til naboejendomme, hvilket resulterer i bøder.

5. Poppeltræer

Proffen fortsatte: "Træer er en genial tilføjelse til enhver have, da de tilbyder skygge og skønhed. Men hvis du har store træer i haven som poppeltræer, vil disse producere store rødder under haven.

"Hvis disse er tæt på dit hjem, kan det give strukturelle problemer. Så hvis du har store træer som disse i din have, kan det resultere i en reduceret ejendomspris.”