Metal og 3 andre materialer, du aldrig må komme i mikroovnen

Hus og have

28/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det kan ødelægge både tingene og ovnen!

Mikrobølgeovne findes i næsten ethvert køkken, så det er godt at sørge for, at du ved, hvad du sikkert kan bruge med dem, da flere almindelige basisting bør undgås.

Næsten ethvert køkken indeholder en mikrobølgeovn, da dette praktiske apparat er en af de enkleste og mest effektive, man kan købe. Men de er ikke velegnede til enhver opgave, da visse køkkenredskaber ikke bør sættes i en mikrobølgeovn. For at hjælpe med at sprede information har Whirlpool, som fremstiller husholdningsmaskiner, opstillet fire almindelige genstande, som du bør holde væk fra din mikrobølgeovn - og hvad du i stedet bør bruge.

Som de fleste af os ved, kan visse materialer udgøre en sikkerhedsrisiko. Men det skader aldrig at genopfriske din viden, især når det er en synder, der kan forårsage elektriske gnister - en fare, som ingen ønsker i deres hjem.

Skumplast/flamingo

Først og fremmest forklarede eksperterne fra Whirlpool, at du skal være forsigtig med skumplast, også kaldet flamingo.

Mens nogle typer skumplast er sikre at komme i en mikrobølgeovn, er andre det ikke. Derfor bør du kun stille skumplast i en mikrobølgeovn, hvis der er en etiket, der angiver, at det er sikkert at gøre det.

Er du i tvivl, så smid det væk.

Karton

Du bør heller ikke forsøge at komme karton i mikrobølgeovnen. De fleste almindelige papirhåndklæder og papirplader er mikrobølgesikrede og vil blive mærket som sådan, men karton er en anden historie, da det kan indeholde voks, lim osv.

Når du vælger papirhåndklæder og plader som alternativ, skal du huske at kontrollere mærkaten i stedet for at antage, at det er sikkert at bruge. Genbrugspapirhåndklæder og papirhåndklæder med tryk på bør for eksempel undgås.

Engangsplast

Derfor bør det ikke komme som nogen overraskelse, at engangsplast aldrig bør komme i kontakt med en mikrobølgeovn. Engangsplast omfatter yoghurtbægre og hytteostbeholdere.

"Den samme regel gælder for plastbeholdere til take-away, der ikke tydeligt angiver, at de er mikrobølgesikre," tilføjede eksperterne. Som med alle de tidligere nævnte genstande bør du kontrollere for et mærke, der angiver, at det er mikrobølgesikkert.

Metal

Men forvent ikke at finde et sådant mærke på hårde metaller, som er et andet stort no-go.

Eksperterne forklarer "Alt, hvad der er lavet af eller indeholder stål, jern, kobber eller andre hårde metaller, bør aldrig komme i din mikrobølgeovn. Metaloverflader reflekterer mikrobølger, hvilket øger varmen inde i apparatet og kan føre til brand. Hvis du opbevarer rester i en metalbeholder, skal du fjerne maden og placere den i en mikrobølgesikker beholder i stedet."

Whirlpools eksperter tilføjer: "Teknisk set kan folie mikrobølgeovnes, men dens overflade skal forblive så flad som muligt. Rynket eller krøllet folie kan forårsage 'bueladning' - det vil sige, det kan forårsage elektriske gnister til at skyde hen over foliens overflade, hvilket potentielt kan beskadige din mikrobølgeovn eller forårsage en brand."

I stedet kan du overveje at bruge glas- og keramiske skåle, som normalt er sikre at bruge. Endnu engang skal du kontrollere mærket.

Kilde: Mirror