Når det kommer til plænepleje, ser det ud til, at græsset altid er grønnere på den anden side.
Og sådan er det: Vi er aldrig tilfredse med, hvordan vores græsplæne ser ud, uanset om vi har lært, hvor ofte vi skal slå vores plæne, eller har fikset de fejl, vi plejede at lave, når vi plantede græsfrø.
Det drejer sig ofte om tykkelsen af vores græsplæner, eller rettere sagt tyndheden af den. Mens solen er fremme, og temperaturerne stiger, ser det ud til, at græsset hurtigt kan blive slidt væk og afsløre flere pletter af jord end løv.
Der er måder at forbedre udseendet af din græsplæne. Det er ikke en proces, der kan opnås på en dag, men ved at lave nogle ændringer, kan din græsplæne snart se fuld og levende ud igen.
Så her får du en syv tips til at få en mere fyldig græsplæne, når vejret bliver mere medgørligt!
1. Find årsagen
For det første nytter det ikke at prøve at løse problemet, hvis du ikke kender årsagen. Ellers kan din græsplæne begynde at blive tyndere igen, så snart du har brugt tid og kræfter på at gøre plænen mere fyldig.
Jordens forhold kan være en medvirkende faktor, som vi vil komme ind på senere. Niveauet af skygge er også et almindeligt problem. Hvis dit græs ikke får nok lys, vil det ikke være i stand til at fotosyntetisere så effektivt, hvilket resulterer i svag vækst.
Selvfølgelig vil forskellige græstyper have forskellige præferencer i forhold til lyskrav. Sørg for, at det, du dyrker, passer til haven. Hvis der er ændringer, du kan foretage for at forbedre forholdene, såsom at fælde træer eller klippe en hæk, så gør det.
Hvis det er noget, du ikke kan ændre, så overvej, om du dyrker den bedste græstype til din græsplæne. Du kan altid notere antallet af timers direkte sollys, dit græs modtager om dagen, og derefter tage en prøve til dit lokale havecenter for at se, om det er kompatibelt, og hvis ikke, hvad de vil anbefale i stedet.
Du bør også overveje, om skadedyr eller sygdom har forårsaget udtyndningen. Du skal løse disse problemer først, før du foretager nogen reparationer af plænen. Alternativt kan det være, at dit græs ikke får det, det har brug for i forhold til vedligeholdelse, såsom vand og gødning.
2. Test jorden
Sørg for at tjekke din jords tilstand før noget andet. Afhængigt af sammensætningen og det aktuelle niveau af næringsstoffer, kan det hæmme din plænes vækst.
Uanset om din jord er lav på nitrogen, kalium eller magnesium, kan sådan et testsæt fortælle dig, hvilke ændringer du kan foretage for at forbedre tingene - og ved at fåen nøjagtig pH-aflæsning, vil du have endnu en indikation af, om din nuværende græstype er egnet eller ej.
Når du ved, hvad din jord har brug for, skal du foretage de nødvendige justeringer med gødning og jordændringer og derefter teste igen for at kontrollere, at forholdene er ideelle. Sørg for, at det produkt, du anvender, passer til dine behov.
3. Luft jorden
Du er ikke helt færdig med din jord endnu. På trods af, at det indeholder alt, hvad dit græs har brug for, vil dine græsrødder kæmpe for at overleve, hvis jorden er kompakt og mangler ilt. Det er en rodet proces, men vi anbefaler at lære at lufte en græsplæne, hvis du vil tilskynde til tyk og frisk vækst.
Efter at have slået græsplænen kort, kan en lufter, hvad end den er manuel eller elektrisk, hjælpe med at bryde jorden op og forbedre cirkulationen. Den punkterer jorden og omfordeler den.
Du kan også gøre det med en almindelig havegreb. Hvordan, du i så fald skal gribe det an, kan du læse i guiden her.
Når den er luftet, skal din græsplæne stå i et par dage, for at jorden kan nedbrydes naturligt på overfladen. Så er du klar til at begynde at overså (se næste punkt).
Hvis du ikke ønsker at lufte jorden, bør du stadig bryde den op så godt du kan ved hjælp af en metalrive. Klip græsset kort igen, og prøv derefter at bearbejde den øverste centimeter jorden og fjern synlige sten og snavs, mens du går rundt.
4. Overså
Nu kommer hovedbegivenheden i forhold til at etablere en fyldig græsplæne!
Frem for alt skal du ikke begå den fejl at påføre for meget græsfrø. Selvom dette teknisk set vil dyrke mere græs til at starte med, vil det i sidste ende afskrække vækst, fordi for mange græsfrø vil konkurrere om næringsstoffer i jorden såvel som sollys ovenover. I sidste ende vil væksten blive hæmmet, og du vil bare spilde græsfrø, penge og tid.
Tag dig i stedet tid til at beregne de anbefalede niveauer af græsfrø og følg vejledningen nøjagtigt ved hjælp af en automatisk spreder. Det anbefales kun at sprede græsfrø i hånden til små områder, fordi det er sværere at kontrollere fordelingen og jævnheden.
Når frøene er nede, skal du bruge en rive til at dække med den øverste jord, og efterlade dem under cirka en centimeter jord. Du kan også lægge noget barkflis eller kompost ovenpå for at beskytte mod vind og fugle.
5. Efterbehandling
Det er bydende nødvendigt, at du giver dine friske græsfrø konstant pleje og opmærksomhed i starten. Det er på dette stadium, at det vil være mest sårbart og har brug for en konstant forsyning af vand.
Jorden skal være fugtig, ikke alt for mættet, og den skal vandes 1-2 gange om dagen alt afhængig af vejret. Du kan begynde at skære ned på vandingen, når dit græs når virka fem centimeters højde.
Så, når plænen er moden ved 7-8 centimeter, er det tid til at tage plæneklipperen frem. Men husk ikke at skære ned med mere end en tredjedel ad gangen.
Gødning bør påføres efter behov for også at fremme vækst - du bør påføre dette 4-6 uger efter frøene spirer, efter vejledningen på pakken for dosering og distribution fremover. Lav dig selv en plæneplejeplan for at sikre, at din græsplæne får alt, hvad den har brug for i fremtiden, lige fra vand og gødning til klipning.
Forsøm ikke nogen af disse faktorer, da det vil påvirke sundheden på din græsplæne og i sidste ende dens tykkelse.
Hold også øje med ukrudt, mens du er i gang. At vide, hvordan man slipper af med for eksempel mælkebøtter, før de bliver for mange, kan spare mange kræfter og mindske skaderne på plænen. Glem heller ikke skadedyr eller sygdomme.
Eventuelle problemer bør behandles så hurtigt som muligt for at holde skaden på et minimum.
6. Løsn plænen
Dit arbejde stopper heller ikke her. Et andet skridt til at opnå tykt og sundt græs er at lære at løsne en græsplæne. For eksempel "filt" er et lag af snavs, som naturligt vil opbygge sig på din jords overflade.
Det er godt, fordi det kan bevare fugten samt beskytte mod ukrudt og skadedyr. Men for meget kan også reducere adgangen til vand og ilt til dit græs. Plus, gødning når ikke rødderne så effektivt, så det forårsager et større problem, end du tror.
Løsningen er enkel; når filten bliver cirka to centimeter høj, skal du investere i en filtrive for at reducere den. Du kan også købe elektriske filtfjernere samt modeller, der kan trækkes efter plæneklippere.
Du skal klippe din græsplæne ned til omkring to centimeter i højden, før du begynder at løsne. Hvis du løsner manuelt, skal du være forberedt på noget hårdt arbejde - du skal bogstaveligt talt "rive" filten væk, hvilket tager tid.
Det bør gøres hvert 2.-3. år, mens plænen er moden og sund.
7. Hold øje
Endelig lyder det måske som sund fornuft, men det er her, de fleste af os falder af. Overvåg din græsplæne og juster din plejeplan i overensstemmelse hermed baseret på årstiderne samt vejrforholdene.
Din græsplænes behov vil svinge i løbet af året, og du skal holde styr på dens behov for den bedste vækst. Hvis din græsplæne for eksempel står over for et kraftigt regnskyl, skal du passe på ikke at overvande den. Og i tider med enorm varme må du ikke slå det og lade det være sårbart.
Tag dig også tid til at lære om din græstype; dette kan hjælpe med at afklare dets behov såvel som det bedste tidspunkt at overskue, hvis det er nødvendigt.
Når du først forstår din græsplæne, og hvad du skal passe på, når den kæmper, har du den bedste chance for at holde den sund, tyk og frodig.
Kilde: Tom's Guide