Længste tørkeperiode i år indtil videre: Sådan passer du på din plæne

Hus og have

20/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Er din plæne også begyndt at blive gul?

Pragtfuldt majvejr har ramt Danmark, der befinder sig en den længste tørvejrsperiode i et år med et tørkeindeks på fem ud af ti på landsplan, hvilket betyder, at der mangler 50 millimeter nedbør i jordens øverste lag.

"Der er en mulig decideret tørke på vej, og mange steder begynder græsplænerne allerede nu at miste farve. Det er tegn på, at græsset går i dvale," fortæller Michael Jepsen, der er ekspert i græspleje og stifter af virksomheden DM Greenkeeping.

I sommerperioden klipper de fleste danske haveejere græsplænen i en højde på 4-5 centimeter, og det tal skal ifølge eksperten sættes op i de tørre tider:

"Hvis man sætter klippehøjden op til fem eller seks centimeter i stedet, så skygger græsset over sit vækstpunkt, som er cirka en centimeter over jorden. På den måde kan græsset nemmere holde sig i tørken. Man er nødt til at se vejret an og klippe lidt mindre hyppigt, eller sætte robotten til kun at klippe hver tredje dag for ikke at stresse græsset. Desuden bør man gøde organisk, da det opløses i morgenduggen og trænger ned, så græsset hurtigt kommer sig efter en tør periode," forklarer Michael Jepsen.

Flere får hjælp til plænen

Den perfekte græsplæne kommer ikke af sig selv, derfor er der også flere danskere, der udliciterer deres græsplænepleje til professionelle – både mennesker og robotter.

"Flere er blevet opmærksomme på, at de kan få hjælp til at få en flot græsplæne, og der er mange, der ikke har tid og overskud til at sætte sig ind i alt omkring gødning og klipning. Det er den nemme løsning, der ikke koster meget mere, end hvis man selv skulle i gang. Robotplæneklippere kommer også mange til hjælp i dag, og de er faktisk gode for plænen, fordi de holder mos nede ved at stresse det med jævnlig trimning," forklarer Michael Jepsen, der anbefaler, at robotplæneklipperen indstilles til at køre, når det er tørt, og græsset stritter direkte op i luften og derfor bedre kan klippes.