Kendt trick gør mere skade end gavn: Sådan skal du ikke forsøge at redde bier

Hus og have

07/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Et sukker-trick der har været delt online gør er slet ikke godt for bierne.

Det er World Bee Day, og som sådan tænker mange mennesker måske på at efterlade noget sukkervand ude i din have eller i en vindueskarm, så trætte bier kan nyde godt af det. Men hvis dette er noget du overvejede, så opfordrer vi dig til at tænke dig om igen.

Det skriver Mirror.

Dette skyldes, at eksperter har forklaret, at venlighedens gestus for de bevingede insekter faktisk kan gøre mere skade end gavn for et bistade.

Et falsk opslag

Tidligere gik et Facebook-opslag, der opfordrede folk til at lave sukkervandstricket, viralt online, da mange fejlagtigt troede, det var kommet fra Sir David Attenborough.

Indlægget, som siden er blevet slettet, blev udskrevet som falsk, og BBC og RSPB trådte til for at stoppe spredningen af ​​misinformation.

Rådene blev uforvarende delt af millioner, før de blev afkræftet. Der stod:

"I de sidste fem år er bibestanden faldet med 1/3. Hvis bier skulle forsvinde fra jordens overflade, ville mennesker kun have fire år tilbage at leve. Denne tid på året kan bier ofte se ud som om de er døende eller døde, men det er de langt fra. Bier kan blive trætte, og de har simpelthen ikke nok energi til at vende tilbage til bikuben, hvilket ofte kan resultere i at blive fejet væk. "Hvis du finder en træt bi i dit hjem, vil en simpel opløsning af sukker og vand hjælpe med at genoplive en udmattet bi. Du skal blot blande to spiseskefulde hvidt granuleret sukker med en spiseskefuld vand, og læg det på en ske, så bien kan nå . Du kan også hjælpe ved at dele dette opslag for at øge opmærksomheden."

BBC bekræftede, at opslaget faktisk ikke blev delt af Sir David Attenborough, og at det endda kunne forårsage skade på den allerede aftagende bibestand.

Svarer til junkfood

For at gøre ondt værre kunne de, der satte sukkeropløsningen ud, også finde sig i, at tusindvis af bier kommer ned til deres hjem.

Ifølge eksperter vil alle bier, der opdager sukkervandet, sandsynligvis gå tilbage til bikuben og bringe flere bier tilbage til kilden til nem mad.

Og 'quick-fixet' kunne faktisk vise sig at være ødelæggende for dem.

Mens en teskefuld sukker kan hjælpe med at genoplive en kollapset bi, da det giver et stød af energi, kan det sammenlignes med at give sukker til bier er tilsvarende at give dem, der ikke er syge junkfood, da det ikke har nogen næringsværdi for dem.

Bierne vil tage denne mad tilbage til bikuben for at opbevare som honning - i stedet for at fouragere efter nektar fra blomster. Det vil heller ikke fodre voksende larver.

Plant blomster i stedet

Brug af dette i stedet for nektar til at lave honning kan give problemer for biavlere, da de ville udvinde sukkersirup og sælge det som honning.

De kunne så blive retsforfulgt for at sælge det som honning, da det ikke ville være ordentlig honning.

Så for at redde flere bier og gøre en stor forskel, er det, du virkelig skal gøre i stedet for at fodre med sukkervand, at plante blomster.

En talsmand for RSPB tilføjede: "Det er en dejlig ting at gøre, og det får folk til at føle sig godt tilpas med sig selv, men det er kun en kortsigtet løsning for en bi. Du giver den en sukker-rus, men det, de virkelig har brug for, er nektar. Det, folk kan gøre for at hjælpe, er at plante blomster, der blomstrer hele året rundt. Vi vil ikke anbefale at ligge sukker og vand udenfor, da bier vil gå til denne i stedet for en blomst, fordi det er nemmere, og så bliver blomsterne ikke bestøvet."