Hvepsene kommer: Disse 7 ting i din have, kan tiltrække dem

Hus og have

15/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det betyder dog også, at der er ting, du selv kan gøre for at slippe af med dem igen!

Vi er mere end to uger inde i årets første sommermåned, selvom temperaturerne ikke er over 25 grader, og der ikke er masser af sol, benytter mange enhver lejlighed til at nyde sommervejret, når det er her.

Men der en uvelkommen gæst, som ofte besøger vores have på denne tid af året.

Hvepse kan hurtigt gøre deres tilstedeværelse kendt under en social sammenkomst, eller endda mens du bare prøver at få noget veltiltrængt sol og afslapning

Den distinkte summende lyd kan få gæster til at løbe i dækning og forsøge at søge ly indendørs. Og med god grund - et stik fra disse skadedyr vil forårsage en masse smerte, herunder hævelse og betændelse. Skulle du være allergisk, kan det endda vise sig at være dødeligt.

Hvis du har bemærket en overflod af hvepse i din have, tiltrækker du dem måske uden at vide det - og her får du en liste over syv ting, der kan virke som sande hvepsemagneter.

1. Skrald

Mens hvepse generelt nyder en diæt med nektar og pollen, vil alle slags madrester tiltrække dem - især alt sukkerholdigt eller sødt. Derfor vil hvepse med glæde aflægge et besøg, når der er fyldt med affald.

Sørg for, at dit affald er forseglet og tømt regelmæssigt. Det hjælper også at tage sig tid til at rense det lejlighedsvis, ellers kan klæbrige ting sætte deres spor.

Rengøring af en skraldespand er ingens yndlingsarbejde, men det er vigtigt, at du giver dig tid til at gøre dette, især hvis du har mistanke om, at det tiltrækker skadedyr. Når den er tømt, skal du flytte skraldespanden til et område, hvor du nemt kan dræne den.

Skyld inder- og yderside med en slange, og drys derefter bagepulver indeni. Mens du har handsker på, skrubber du det indvendige med en mikrofiberklud og opvaskemiddel, skyl derefter og tør.

Glem ikke også at rengøre fælgen og låget grundigt.

2. Søde drikke

Fordi hvepse elsker sukker, og sukkerholdige drikkevarer er noget, vi ofte finder frem, når solen skinner, er det oplagt at se på, om din kolde sodavand eller øl tiltrækker sig uønsket opmærksomhed.

Prøv at holde sådanne drikkevarer indendørs, eller dæk dem til og brug et sugerør for bedre at holde duften fanget. Du kan endda købe dedikerede duftstoppere for at forsegle flasken/dåsen/glasset fuldstændigt.

Sørg for, at mad ikke bliver udeladt i længere tid end nødvendigt, hvis du spiser udenfor. Så snart du er færdig, skal det ryddes væk.

Hvis der er spildt noget sødt og klæbrigt, skal du sørge for at fjerne resterne så hurtigt som muligt. Dette vil tiltrække alle slags skadedyr, inklusive myrer.

3. Kød

Det handler dog ikke kun om sukker: nogle hvepse vil også gå efter kød. Det indeholder nemlig tiltrængt protein til fodring af hvepsenes larver.

Så hvis du griller frisk kød ude i det fri, skal du ikke blive overrasket, hvis hvepse inspicerer resterne. Hold sådanne proteinkilder tildækket, når de ikke er i brug. Alternativt bør du sætte det indenfor.

Foder til kæledyr kan have en lignende effekt, fordi det også indeholder protein. Dette kan tiltrække en overflod af skadedyr, så du bør holde det forseglet.

4. Blomster

Selvfølgelig vil blomster også tiltrække hvepse til din have. Insekterne leder efter nektar såvel som pollen, og visse blomstersorter giver en overflod af dette.

Levende farver på blomster har en tendens til at tiltrække hvepse, inklusive dem, der er hvide, blå, lilla og gule.

Selvom det er svært at skabe en have, der aktivt holder hvepse i skak, er der visse blomster, du kan drage fordel af. Kontakt eksperten i dit lokale havecenter for at få vejledning i forhold til, hvilke du skal vælge, og hvor du bør placere dem.

5. Frugttræer

Sukker er en stor attraktion for hvepse, især i sensommeren - så det burde ikke komme som nogen overraskelse, at frugttræer kan bidrage til et hvepseproblem.

Når frugten er moden, er den sød og fuld af sukker, og hvepse samles for at feste - især når frugten begynder at gære.

Saml alle nedfaldne frugter op og pluk dem på grenene så hurtigt som muligt. Efterlad ikke rådnende frugt på jorden, da dette også vil lokke hvepse ind.

De samme regler gælder for alle planter, der også dyrker søde frugter, såsom jordbær og brombær. Du kan beskytte sådanne planter mod hvepse og andre skadedyr med et net.

6. Ubehandlet træ

Ubehandlet træ er en kilde til papirmasse, som hvepse bruger til at bygge reder. Det betyder, at på trods af at det ser æstetisk tiltalende ud, kan dit umalede hegn eller gyngestativ tiltrække hvepse fra fjern og nær. Du kan endda bemærke tegn på hvepseskader på træet.

Der er en nem løsning på dette. Bare sørg for, at alt træ, der opbevares udenfor, enten er malet eller forseglet, så det ikke længere er udsat. Dette vil stoppe den konstante forsyning af redebyggematerialer, du i øjeblikket leverer til hvepsene.

7. Vand

Endelig vil enhver med en pool kende frygten for, at en hveps besøger overfladen.

Der er en grund til dette - hvepse drikker vand ligesom vi gør. Faktisk vil de endda samle det og tage det tilbage til deres koloni til flere formål. Det er et nøglemateriale til at konstruere nye reder, samt afkøle forholdene for den nuværende. Så stående vand er et stort pluspunkt for hvepse.

Selvfølgelig kan nogle kilder til vand ikke hjælpes, som din pool. Men du kan holde øje med de utilsigtede kilder, der bidrager. Er der for eksempel en vandpyt, du kan forhindre fra dit nedløbsrør? Eller efterlader du stillestående vand i din vandkande?

Du kan selvfølgelig også dække poolen, når den ikke er i brug.

Kilde: Tom's Guide