Haven fuld af forårsblomster: 5 blomsterløg kan du plante allerede i januar

Hus og have

01/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Du kan faktisk godt gå i haven allerede nu.

Foråret er lige om hjørnet, så der skal plantes mange løg nu for at opnå en "fabelagtig forårsopvisning".

Det skriver Express

Fiona Jenkins, haveekspert hos MyJobQuote.co.uk, sagde:

"Hvis du ønsker at plante nogle løg nu og få et forspring på dit havearbejde, er det vigtigt at vide, hvad du kan og ikke kan plante om vinteren. Nogle løg vil simpelthen ikke kunne holde til de barske vejrforhold, som vinteren bringer, og de vil ikke kunne blomstre. Ved at vide, hvilke løg du kan plante nu, vil det være med til at sikre, at din have trives om foråret."

1. Liljer

Ifølge eksperten har liljeløg en tendens til at være ret hårdføre og kan plantes når som helst fra efterår til forår. De har brug for rig, veldrænet jord samt et solrigt sted i haven, og vil vokse bedst, hvis de plantes 15 cm til 20 cm dybt.

Fiona tilføjede: "Hvis jorden i din have er tung eller ikke dræner godt, kan du plante liljeløg i en potte eller beholder og skabe en dejlig potteudstilling, som du kan placere på din terrasse. Potteløg kan senere plantes i border, når de er etableret."

2. Pragtskær

Pragtskær er en hård type urteagtig flerårig plante, der stammer fra Nordamerika.

"Disse planter er fantastiske til at tiltrække dyreliv, såsom sommerfugle og bier, ind i din have. ”Løgene giver store blomster, som til sidst danner en klump og så senere kan deles om foråret. "Disse løg skal plantes i veldrænet jord og bør placeres i et område med masser af lys. Plant disse løg omkring 5 cm dybe for de bedste resultater." fortæller haveeksperten

3. Tulipaner

Tulipaner plantes normalt i løbet af efteråret, men ifølge Fiona kan de stadig producere en god blomst, når de plantes nu.

Disse blomster har brug for veldrænende jord på et solrigt sted i haven, før de blomstrer i april eller maj.

4. Påskeliljer

Påskeliljer plantes bedst om efteråret. De kan dog stadig plantes i januar og februar og producere smukke blomster om foråret.

Fiona forklarede: "Løsn jorden, hvor det er muligt, og spred noget gødning, før du lægger løgene oven på jorden. Undgå at skubbe dem i jorden, da det kan beskadige løget. Når løgene er på plads, skal du dække med cirka to til fire tommer barkflis eller færdig kompost."

Haveejere bør forny mulchbelægningen regelmæssigt med et frisk lag for at give dem den bedste chance for at blomstre.

5. Pragtlys

Disse løg plantes oftest om foråret, men nu er det ikke for tidligt at få dem i gang i potter og beholdere.

De skal plantes omkring 15 cm dybt for at producere en "smuk sommerudstilling".

Eksperten tilføjede: "Alternativt kan de plantes ud på i haven, når de først vokser aktivt. Dette bør du dog først gøre efter den sidste frost.”