Haveekspert deler vildt trick til at få kulørte blomster til jul

Hus og have

08/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Efteråret er den perfekte tid til at plante forårsblomsterløg, men at vente på, at de blomstrer efter vinteren, kan være en lang proces. En haveekspert er derfor ude med, at det er muligt at fremskynde blomstringsprocessen og nyde farverige blomster allerede ved juletid.

Tricket er "tvinge" løgene og derved kan du fremkalde deres blomstringsperiode og tilføje et strejf af farve til dit hjem og have om vinteren. For at tvinge løgene kan du plante nogle af dem i potter – udover at plante dem i jorden.

Nøglen er at skabe vinterforhold, der narres løgene til at tro, at det allerede er vinter, hvilket stimulerer tidlig vækst og blomstring. Dette kan opnås ved at opbevare potterne i kolde, mørke forhold i et par uger, inden de flyttes til et varmt sted for at blomstre.

De fleste typer blomsterløg som krokus, tulipaner, påskeliljer, hyacinter og amaryllis er velegnede til det formål. Når du planter løgene i potter, skal du bruge torvfri kompost og fylde potterne en tredjedel op. Placer løgene med den spidse ende opad og sørg for, at de ikke berører hinanden. Jo flere løg, du planter, jo mere imponerende bliver displayet, når de blomstrer. Fyld potterne med mere kompost, indtil de når lige under kanten.

Efter plantning skal du vande hver potte godt og placere dem et køligt, mørkt sted som et skur eller en garage. Hvis der uundgåelig er direkte lys, skal du dække potterne med papirposer. Tjek potterne lejlighedsvis og hold dem fugtige, men ikke våde. Når du ser grønne spirer dukke op fra jorden, skal du flytte potterne ind i et varmt rum indendørs. Inden for to til tre uger vil de begynde at blomstre.

Eksperten udtaler

En ekspert som Growing Family sagde: "At tvinge løg er at fremskynde den naturlige proces med løgvækst og blomstring. Du skal narre dine løg til at tro, at det allerede er vinter ved at skabe vinterforhold - så i bund og grund kolde og mørke forhold.

"Dette får dem til at begynde at vokse tidligere, end de ville gøre naturligt, hvilket resulterer i tidlige blomster."

Tvangsdyrkede løg kan genbruges efter blomstring. Klip blot de visne blomster af, mens du lader løvet være intakt. Placer løgene et lyst, beskyttet sted på en vindueskarm og vand dem regelmæssigt, indtil bladene falmer. Tør løgene og opbevar dem til genplantning næste efterår.

Kilde: Express.co.uk.