Haveekspert: Behandl hortensia med almindelig husholdningsting og hold dem frisk i ugevis

Hus og have

28/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

At behandle blomsterne med et almindeligt køkkenprodukt kan hjælpe dem med at bevare deres saftighed i uger, har eksperter fundet.

Hortensia-blomster er nydt som haveplante og skåret blomst, og manger tager blomsterne med indendørs indtil det sene efterår.

Klassiske hortensiasorter kan trives indtil november, men når blomstersæsonen nærmer sig sin afslutning, vil ejere måske ønske at forlænge levetiden for deres afskårne blomster.

Busken anses generelt for at være en lav-vedligeholdelsesplante, men det er blevet kendt, at den holder sig frisk længere med hjælp fra nogle naturlige tilsætningsstoffer.

En ingrediens, der er blevet hyldet som en redningsmand for visnende hortensiaer, er alun – en almindelig husholdningsgenstand.

Det er almindeligt at dyppe bunden af de afskårne stængler i den fine hvide pulver, før stænglen placeres i vand, og det anses for en af de bedste måder at bruge produktet på.

Nogle eksperter foreslår at lade den skårne blomst stå i den kolde luft, da det er kendt for at hjælpe med at opfriske hængende blomster af alle slags.

For at holde plantens blomster fyldige og frodige opfordres havefolk til at lade blomsterne stå i kulden i flere timer, efter at de har fået vand.

Hvad er alun?

I modsætning til hvad mange tror er alun ikke et krydderi, men hører derimod til en gruppe kemiske forbindelser, der indeholder aluminium. Det findes normalt i krydderiafdelingen i supermarkeder og indeholder flere næringsstoffer, der hjælper visnende hortensiaer med at komme til live igen.

Formålet med at tilføje pulveret til plantens stilk er at forhindre, at saften afskærer vandforsyningen til resten af planten. Som et resultat vil blomsterne trække mere fugt fra deres omgivelser og maksimere hydrering på kortere tid: "Bare husk at fylde vasen og aldrig lade stilkene være bare, og du kan forvente, at hortensiaerne holder i op til to uger i nogle tilfælde," siger Southern Living.

For mere langvarige resultater kan haveentusiaster med grønne fingre genbeskære stilkene hver tre til fire dage og genanvende pulver for at forlænge blomstringen med et par uger mere.