Haveekspert afslører: Denne grøntsag skal du plante for at få en fantastisk have

Hus og have

30/09/2023

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Skrevet af Emil B.

En ekspert afslører, hvilken grøntsag du skal plante i din have og hvilke du absolut ikke skal plante

At plante en række grøntsager i efteråret vil belønne haveejere med en rig høst til foråret. En haveekspert har delt den "bedste" grøntsag at plante nu.

Så snart det kolde vejr sætter ind fra november og fremefter, kan haveejere vinke farvel til vækst i deres grøntsags bede. Men det betyder ikke, at haveejere skal lukke butikken efter sommeren og først genoptage havearbejdet om foråret.

At tage sig tid til at så vintergrøntsager i efteråret giver dem en god chance for at etablere sig, inden vinteren begynder. Dette betyder, at de er godt rustet til at blomstre, når temperaturen begynder at stige igen.

Bryan Clayton, CEO for GreenPal, med 22 års erfaring inden for landskabs- og havebrugsindustrien, fortalte Express.co.uk: "September er en vidunderlig tid at få beskidte hænder i haven, især hvis du leder efter grøntsager, der er lette at dyrke og kræver minimal indsats." Haveeksperten hævder, at den "bedste grøntsag at plante i september" er spinat.

Han sagde: "Spinat er et fremragende valg til plantning i efteråret. Det er en afgrøde, der trives i de mildere temperaturer tidligt på efteråret."

For dem, der er usikre på, hvordan man planter spinat, har Bryan delt nogle råd. Det første skridt er at forberede jorden. Sørg for, at jorden er veldrænet og rig på organisk materiale. En pH-værdi på 6,5 til syv betragtes som ideel.

Det næste skridt er at plante grøntsagen.

Efter såning af frøene skal haveejere sørge for at holde jorden konstant fugtig.

Den endelige fase for dyrkning af spinat er høstprocessen. Haveejere kan høste, så snart bladene er store nok til at spise, normalt efter cirka 40 til 45 dage.

Disse grøntsager skal du ikke plante i efteråret

Selvom der er nogle grøntsager, der er perfekte til at dyrke nu, er der nogle, som Bryan har opfordret haveejere "ikke at plante i efteråret."

  • Tomater - Da disse er varme-elskende planter, vil de ikke trives i den faldende dagslys og køligere temperaturer.

  • Peberfrugter - Ligesom tomater kræver peberfrugter masser af varme og sollys, hvilket "september generelt ikke kan levere".

  • Agurker - Disse foretrækker også varme, solrige dage om sommeren og kan normalt "ikke klare overgangen" til efteråret.