Haveekspert advarer: Vand ikke planten på den her måde

Hus og have

14/05/2023

Foto: Pexels @Jonathan Borba
Foto: Pexels @Jonathan Borba

Skrevet af Emil B.

Uanset, om dine planter gror indendørs eller udendørs, er det vigtigt at vide, hvordan du bør vande dem. Men mange kommer til at begå en typisk fejl. Sådan siger haveeksperter hos Rhino Greenhouses Direct.

Brug så meget regnvand som muligt, når du skal vande planter

Eksperterne fortæller, er du i høj grad bør indsamle regnvand, da det er en super kilde til adskillige mineraler. Dog fortæller de også, “bor du i et område med hårdt vand, vil de højere niveauer af calcium og magnesiumkarbonater have en effekt på dine planter. Selvfølgelig er mineraler god i den rigtige dosering, men for meget vil gøre mere ondt, end det hjælper."

Faktisk kan du risikere at skabe et højalkalisk miljø, der er dårligt egnet til dine planter. Eksperterne uddyber: ”Høje saltniveauer forårsager kaos med plantens egen reguleringssystem ved at narre dem til at tro, at den optager mere vand, end den faktisk har.”

Men den bedste løsning er ifølge de professionelle at bruge regnvand. Ikke alene er det bedre for din pengepung, det er også bedre for din have og miljøet. 

I mellemtiden kan postevand belaste lokale økosystemer. De professionelle anbefaler, at man sætter en spand eller anden regnopsamler, og derefter får mest muligt ud af de 'mange fordele', som regnvand tilbyder gartnere.

Så ofte bør du vande planter

En tommelfingerregel i forhold til at vande planter er, at du bør vande dem en gang om ugen. Det kommer dog helt an på den specifikke plante. For mange planter gør det nemlig ikke noget, at den når at tørre lidt ud. På den måde undgår du også, at din jord rådner.

Du kan efterprøve, om planten er klar til at blive vandet, hvis du stikker din finger ned i jorden på den. Er den tør 3-4 cm. nede i jorden, er det som regel tid til at vande planten.

Den bedste måde er faktisk at spørge der, hvor du køber dine planter. Og derefter lave en lille liste med, hvordan dine planter optimalt bør vandes.