Har du muldvarpe i haven? Sådan slipper du af med dem

Hus og have

04/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Muldvarpen er ofte kategoriseret som et klogt dyr, men det klogeste er at slippe af med dem igen, hvis de dukker op i din have. Her er fire bud på en human måde, at slippe af med skadedyret

Det sidste, enhver gartner ønsker, er en muldvarp, der river en perfekt velplejet græsplæne og blomsterbede op. Derfor deler en ekspert sine bedste tips til, at slippe af med havens blinde passagerer.

Selvom det kan være generende, er muldvarpe harmløse og bør fjernes humant. Faktisk anbefales det ikke at skade eller dræbe muldvarpe, da de kan være gavnlige for miljøet ved at fjerne skadedyr og sikre balancen i lokale økosystemer samt naturligt lufter jord. Enhver skade, de forårsager på plantelivet, er en følge af deres livsstil.

Her giver vi fire måder at slippe af med muldvarpe i din have naturligt.

Sådan slipper du naturligt af med muldvarpe i din have

Det er usandsynligt, at muldvarpetunneller og skud er en del af dine baghaveideer, så det første skridt til at slippe af med muldvarpe naturligt er at identificere, at det er muldvarpe, der ødelægger haven.

Muldvarpe er almindelige forårs- og sommerskadedyr, men heldigvis, når der er et muldvarpeproblem, og i modsætning til når du slipper af med mus eller kommer af med rotter, har du sandsynligvis kun at gøre med én, fordi de er ensomme dyr.

Almindelige tegn på muldvarpe omfatter overfladetunneler, døende græs og planter, når muldvarpene river rødder op, en stigning i ukrudt og runde muldvarpeskud - bunker af snavs under seks centimeter høje og formet som små vulkaner.

De fleste skader forårsaget af muldvarpe kan findes i skyggefulde, fugtige områder, hvor flere larver og regnorme sandsynligvis vil trives.

1. Fjern muldvarpens fødekilde

Mens nogle larver såsom regnorme er gavnlige for din have, kan du ved at skære ned på insekter hjælpe med at begrænse en muldvarps fødekilde og tvinge den ud af din have.

En god måde at gøre dette på er ved at anvende gavnlige rundorme, i din have. Nematoder er bittesmå, harmløse parasitter, der kan bekæmpe en række forskellige skadedyr, som muldvarpe elsker at fodre sig med, men lader regnorme være i fred. Det er vigtigt at vælge de rigtige nematoder, når du anvender dem i din have, da nogle sorter kan skade plantemateriale.

En hurtigere måde at fjerne overfladeskadedyr på er at lave din egen hjemmelavede insektspray. Selvom dette ikke fjerner jordgruber, vil det reducere en muldvarpes fødemuligheder og kan tilskynde den til at forlade din have.

2. Plant morgenfruer, allium og påskeliljer

I modsætning til at slippe af med egern, modvirkes muldvarpe let. At plante morgenfruer, påskeliljer eller allium er en nem og smuk måde at afskrække muldvarpe på.

Disse planter er ikke-giftige alternativer til 'molplanten' eller ricinusbønner, som kan være giftige for andre dyr. Denne metode virker, fordi disse blomster, især morgenfruer, producerer en skarp duft, der afholder muldvarpe fra at skabe et hjem i din have.

Morgenfruer er også fantastiske til ledsagende plantning, hvilket betyder, at din frugt og grønt også vil gavne.

3. Fang og slip fri

At fange og slippe en muldvarpe fri selv er en af de sværere måder at fjerne dyret på, da de meget sjældent kommer til overfladen. Det er dog den mest effektive og sikre måde at sikre, at de er kommet videre.

Det første trin er at bestemme en aktiv bane, som muldvarpen bruger. Dette kan gøres ved at stikke huller i toppen af en tunnel og holde øje med den. Hvis hullet er repareret inden for en til to dage, har du fundet en aktiv tunnel.

Placering af fælden afhænger af, hvilken slags fælde du bruger, men alle fælder bør placeres i disse aktive tunneler. Når den er fanget, skal du flytte muldvarpen et betydeligt stykke væk fra din have og slippe den fri – det bedste sted at gøre dette er i trærige og skyggefulde områder, så de kan trives og er mere usandsynlige, at de vender tilbage.

4. Installér soldrevne afskrækkere

En nem, ikke-invasiv metode til at afskrække muldvarpe er at bruge en solcelledrevet muldvarpe repeller. Disse små tilføjelser til din have udsender en lavfrekvens vibration gennem jorden, som har til formål at efterligne lyden skabt af et andet dyr, der graver gennem din have – såsom en konkurrerende muldvarp eller rovdyr.

Fordi muldvarpe generelt er ensomme væsener, burde den underforståede trussel fra et andet dyr være nok til at tilskynde dem til at komme videre, og fortsat brug kunne forhindre yderligere muldvarpe i at trænge ind i dit rum.