Har du mælkebøtter i græsset? Fjern dem ikke!

Hus og have

29/04/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Maria K.

Mange forbinder mælkebøtter med uønsket ukrudt og skynder sig at fjerne dem, så snart de gule blomster titter frem. Men lad være med det! For faktisk gør de mere gavn end skade.

Den smukkeste grønne græsplæne! ... Men så lister de gule mælkebøtter sig ind i plænen, og vi ved allesammen, hvor hurtigt de formerer sig. 

I mange haver er det derfor en almindelig have-opgave at fjerne de mange gule gæster i plænen, og er du en af dem, så bør du overveje at lade være og lade de gule blomster være en del af din græsplæne. 

Mælkebøtter i plænen 

Mælkebøtter er kendt for deres lyse gule blomsterhoveder og høje, bladrige stængler. Og de er nemme at få øje på, så snart de dukker op - især fordi det ofte er i fine grønne græsplæner, at de finder sig tilrette. Men selvom det kan være fristende at genvinde den grønne plæne, så har de gule ukrudtsblomster overraskende fordele for græsset og andre dele af haven.

Af den grund har haveeksperten hos Power Sheds, Jack Sutcliffe, opfordret folk til at genoverveje at slippe af med dem - og årsagerne til finder du herunder. 

Gavnligt for bier og andre insekter 

Det er (heldigvis) blevet populært at passe på biodiversitet, og derfor også at lade dele af haven stå urørt for at gøre haven mere attraktiv for insekter. Det kan du bidrage til, ved at lade mælkebøtten beholde sin plads i græsplænen. 

For mælkebøtter er en vigtig kilde til nektar for bier og andre bestøvere, og deres dybe rødder hjælper med at lufte jorden og bringe næringsstoffer til overfladen.

Godt for haven og græsset 

Faktisk kan de fleste omkringliggende planter gøre brug af den øgede mængde kvælstof, der er til rådighed, hvor mælkebøtter er til stede.

Og for haveejere, der er bekymrede for, om ukrudt kan udkonkurrerer ungt græs, kan de blive overrasket over at vide, at de faktisk gør mere gavn end skade. Derfor kan du med fordel lære at holde af de gule blomster, når de titter frem i haven.