Simpel løsning: Sådan slipper du af med mug og skimmelsvamp i gardinerne

Hus og have

10/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Vimal N.

Det er både godt for dit helbred og dine gardiner!

Hvis du har bemærket sorte eller grønne pletter på indersiden af dine gardiner for nylig, er det sandsynligvis skimmel og mug.

Skimmel og mug trives normalt på stoffer og overflader, hvis de er blevet våde og ikke har haft mulighed for at tørre ordentligt. Vinduer, der regelmæssigt dækkes af kondens, er mere sårbare over for at udvikle skimmel, hvilket betyder, at gardiner og vinduesbeklædninger også kan blive ramt.

Heldigvis er det ganske simpelt at slippe af med de helbredsfarer, læs bare her!

Sådan gør du

Gareth Coxall, marketingsdirektør hos Terrys, har delt, hvordan du kan fjerne skimmel og mug fra dine gardiner uden at beskadige dem. Her er nogle enkle trin til, hvordan du får skinnende rene gardiner:

  • Start med at bruge en hård børste til at fjerne så meget skimmel og mug som muligt. Det skal helst være udendørs for at forhindre spredning af skimmelsporer i dit hjem.

  • Bagefter skal du bruge en pletfjerner for at fjerne eventuelle misfarvninger på gardinerne.

  • Herefter skal du sprøjte gardinerne med en opløsning af en del antibakterielt middel og fire dele vand fra afstand for at undgå at beskadige stoffet.

  • Efterfølgende skal gardinerne vaskes med et kraftigt vaskemiddel for at dræbe lugt og skimmelsporer. Lad gardinerne lufttørre.

Husk altid at teste gardinstoffet med vand, inden du vasker det, for at sikre dig, at det ikke krymper.

Sådan forebygger du det

For at forhindre, at skimmel og mug udvikler sig igen i fremtiden, er det en god idé at holde fugtniveauerne lave i dit hjem.

Det kan du opnå ved at bruge en affugter, når du tørrer tøj indendørs, og undgå at tørre tøj på radiatorer i nærheden af vinduer.

Yderligere vil regelmæssig rengøring og udluftning med åbne vinduer hjælpe med at fjerne overskydende fugt og minimere risikoen for skimmel og mug i dit hjem.