Få øjeblikkelig bugt med kalk med alternativ til eddike

Hus og have

10/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Eddike er et sikkert valg for dem, der ønsker at afkalke deres kedel. Dog har det en kras lugt. For at undgå det og alligevel opnå samme "øjeblikkelige" resultat har rengøringsentusiaster delt et alternativ naturligt rengøringsprodukt.

Rengøringsentusiaster er gået til Facebook-gruppen Mrs Hinch Cleaning Tips for at dele, hvordan kedelkalk kan fjernes, efter at en kvinde spurgte om råd.

På siden skrev en Sam Asher: "Hvordan kan jeg fjerne kedelkalk uden at beskadige kedlen? Kedlen er i perfekt stand ellers, og jeg vil ikke smide den ud."

Gruppemedlemmer hævdede, at hvid eddike er fremragende til at fjerne kedelkalk, men lugten afskrækker dem. I stedet foreslog de at bruge et naturligt produkt, der fungerer lige så godt uden nogen lugt: citronsyre.

Sue Ryder sagde: "Normalt bruger jeg hvid eddike, men min mand hader lugten, så jeg begyndte at bruge citronsyre. Ingen lugt, og kedelkalken opløses øjeblikkeligt."

Som svar kommenterede Jamie White: "Helt enig. Jeg rengør altid min med citronsyre. Ingen af de ubehagelige lugte, du får med hvid eddike eller skrappe rengøringsprodukter."

Leah Brunning sagde: "Citronsyre vil gøre tricket. Det er billigt at købe pulveret. Lav en pasta med vand, brug en tandbørste til at smøre det rundt, lad det stå i 20 minutter, og vupti."

Sådan gør du

Manda Raja var venlig til at give instrukser på, hvordan det skal gøres: "Kom citronsyre i varmt vand og sæt den tomme kedel omvendt, så den rører låget og omkring det."

For at afkalke en kedel med citronsyre tilsæt en spiseskefuld citronsyre til en halv kedel med vand. Lad vandet koge, og lad det derefter stå i et par minutter. Hæld derefter vandet ud, og kedelkalken burde komme let væk. Skyl så kedlen grundigt, og arbejdet er gjort.

I modsætning til hvid eddike efterlader citronsyre ikke en eftersmag, så der er ingen grund til at koge kedlen igen efter skylning.