Få genstridig skidt af pander og gryder: Eksperter deler 5 tips til at gøre det nemmere

Hus og have

18/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Brændte madrester i pander kan være næsten umulige at få af - men det er de ikke mere.

Brændte pander er ekstremt frustrerende at rengøre, men Express.co.uk talte med rengøringseksperterne hos Marigold om de bedste metoder og produkter at bruge.

Brændte pander er et resultat af madlavning ved for høj varme, men i stedet for at smide panden ud, kan den rengøres med få trin.

1. Kogende vand

At bruge kogende vand er en ligetil teknik, der "fungerer vidunderligt til at få brændt mad af pander".

Sæt blot gryden på en kogeplade og tænd for varmen, når den er varm nok til at syde, hæld vandet i og brug en træske eller spatel til at skrabe de brændte stykker væk, der har løsnet sig.

2. Salt

Når panden er afkølet, drysser du et tykt lag salt over det brændte område og bruger en fugtig svamp til at skrubbe.

Skyl væk og gentag efter behov.

3. Citroner

Citroner er et populært ikke-giftigt rengøringsmiddel, der er fremragende på grund af deres antibakterielle og sure egenskaber.

Citrusfrugterne har også en forfriskende lugt, og de gjorde derfor et godt valg til rengøring af brændte pander.

Hak tre eller fire citroner i kvarte og vend dem i rigeligt vand i gryden og bring det i kog.

Reducer varmen og lad citronerne simre i omkring 10 minutter - den brændte mad vil til sidst flyde op til overfladen. Kassér vandet og citronerne, skyl og tør eventuelle resterende brændte stykker væk

4. Rabarber

Fra 1940'erne brugte husmødre rabarber til at gennemskure deres pander, da det er særligt effektivt til at fjerne brændemærker.

Eksperten forklarede: "For at rense en brændt pande skal du hakke nogle rabarber i små stykker og koge dem i gryden i mindst 10 minutter, indtil du får en limlignende konsistens. Skyl med rent vand og voilà – beundre resultaterne.”

5. Opvaskemiddel og hvid eddike

Eksperten delte også flere tips, hvor opvaskemiddel og hvid eddike kan gøre en stor forskel.

"Tilsæt kogende vand til gryden og et skvæt opvaskemiddel og en halv kop hvid eddike. Lad gryden trække i 10 minutter, men sørg for, at vandet ikke bliver koldt. Hæld forsigtigt vandet væk, og du vil blive chokeret over at se, hvor meget fedt og rester der er blevet løftet med meget lidt indsats," siger eksperten og fortsætter:

"Du burde bruge en skrabefri skuresvamp, der også anbefales til Teflon™ - så du kan være sikker på, at din yndlings non-stick pande er i sikre hænder!"

Hvis du har en brændt pande i rustfrit stål, så vælg en kraftig svamp, da den vil "gøre det hårde arbejde for dig".