Ekspert i stueplanter: Løs denne oversete ugentlige opgave, og dine planter vil trives

Hus og have

11/11/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Stueplanter kræver regelmæssig pleje i form af vanding, gødning og støvning. Men ifølge en plantespecialist overser mange vigtigheden af støvning.

Stueplanter tilfører hjemmet mange fordele, herunder en smuk visuel dimension samt luftrensning. Og ifølge Harry Bodell, have- og planteekspert hos PriceYourJob.co.uk, er støvning af stueplanter ekstremt gavnligt og vigtigt.

Eksperten forklarede: "En ophobning af støv i ethvert område af hjemmet er aldrig en god ting. Støv kan udløse allergier, påvirke vejrtrækningen og forhindre planter i at være på deres sundeste. Når blade er dækket af støv, kan de ikke få den optimale mængde lys, der er nødvendig for at fuldføre fotosyntesen."

Og han tilføjede: "Hvis dette sker, vil dine planter ikke afgive så meget ilt, som de kunne, hvilket betyder, at du går glip af en af de vigtigste fordele ved at have stueplanter. Derudover vil dine planter kæmpe med væksten og kan endda begynde at visne, hvis de ikke får det nødvendige lys på grund af støv."

Udover dette hjælper støvning af stueplanter med at holde dem smukke, fordi de ikke vil have et lag farve på sig. At holde styr på denne opgave betyder også, at ejere kan holde øje med eventuelle skadedyr eller sygdomme, der er almindelige i vintermånederne.

Dette betyder, at du bør sigte mod at støve deres stueplanter et par gange om ugen om vinteren og analysere, om dette er tilstrækkeligt eller for meget: "Det er bedst at bruge en mikrofiberklud til at fjerne støvet fra dine stueplanter, da den fjerner så meget støv som muligt. Du bliver nødt til at støtte bladet nedefra med den ene hånd og derefter feje mikrofiberkluden forsigtigt hen over overfladen af bladet for at fjerne alt støvet."

Og han fortsatte: "Det er vigtigt at give støtte til undersiden af bladet for at forhindre, at det knækker eller bliver beskadiget. Hvis du har planter med mindre blade, kan du bruge en pensel til at fjerne støvet fra disse blade, da mikrofiberkluden kan være for stor og kan beskadige planten" og han tilføjede: "Når du har støvet dine stueplanter, er det en god idé at skylle bladene. Fugt en mikrofiberklud og brug samme metode som beskrevet ovenfor, og tør bladene og stilkene af med den fugtige klud."

Som ekstra bonus

Nogle indendørs planter kan også have gavn af en hurtig forfriskning med lunkent vand i en sprayflaske, så sørg for at undersøge, om det er egnet for den type plante i dit hjem.

Giv planten noget tid til at lufttørre, inden du flytter den tilbage til sin oprindelige position, så den ikke bliver skoldet: "Som du kan se, er det meget gavnligt at holde styr på støvningen af stueplanter. Det gavner ikke kun plantens sundhed markant, men det kan også gavne din sundhed og sundheden for alle andre, der kommer ind i dit hjem.

Han sluttede af med at sige: "Det er bedst at sigte mod at støve dine stueplanter ugentligt. Du skal muligvis støve dem oftere, hvis de er i et område med meget trafik eller støvet."

Kilde: Express.