Ekspert advarer om, at almindelige fejl i ovnen kan øge energiregningen og være skadelige for helbredet

Hus og have

27/10/2023

Foto: Shuttestock.
Foto: Shuttestock.

Skrevet af Elvira V.

Specialisten har afsløret præcis hvor ofte, du bør rengøre din ovn, og hvorfor det er vigtigt.

Temperaturerne er faldet, hvilket betyder, at det nu er tid til at skifte lette sommerretter ud med varme, trøstende måltider.

Dette betyder, at ovnen igen bliver det foretrukne køkkenapparat til at tilberede varme retter, og uanset hvad du kan lide at lave, kan du være sikker på, at ovnen på et tidspunkt vil have brug for en god rengøring.

Mange af os rengør ikke ovnen så ofte, som vi burde, og det viser sig, at dette kan forårsage nogle mindre kendte problemer. Mike Harris, stifter af Oven Rescue Group, har også forklaret, hvordan det at springe ovnrengøringen over kan påvirke din tegnebog og dit helbred.

Specialisten har afsløret præcis, hvor ofte du bør rengøre din ovn, og hvorfor det er vigtigt. Det viser sig, at en beskidt ovn kan øge energiforbruget, da apparatet skal arbejde hårdere for at blive opvarmet.

Han sagde: "En beskidt ovn kan tilføje op til 10 procent mere til en energiregning end en ren ovn. Og da vi går ind i vinteren med stigende energiregninger, vil vi alle lede efter måder at reducere vores omkostninger på."

"At rengøre vores ovn er en af de mest simple måder at reducere gas- og elregninger på, fordi det muliggør en jævn varmefordeling i hele ovnen."

Udover at øge omkostningerne vil brændt, skorpet mad ikke kun ændre smagen af din middag, men det kan også være dårlige nyheder for din vejrtrækning.

"Det kan også være skadeligt for vores helbred – især om vinteren, hvor vinduer og døre er mindre tilbøjelige til at være åbne og lade frisk luft komme ind," tilføjede Mike. "Røgen fra brændt mad kan indeholde skadelige gasser som kulilte, svovldioxid og kvælstofoxid.”

"Du kan også sige farvel til lækker mad, hvis du ikke rengør din ovn; den kontinuerlige forbrænding af madstænk og spild i en ovn kan med tiden udvikle kulstofbaserede dampe, som derefter trænger ind i din mad og ændrer smagen af dine måltider."

Så, hvor ofte skal du rengøre din ovn? Nå, ifølge Mike afhænger det af, "hvad du laver, hvor ofte, og måske overraskende, hvilke temperaturer, du regelmæssigt tilbereder ved."
Han fortsætter: "Hvor ofte, du bruger din ovn, er en af de mest afgørende faktorer, der påvirker, hvor ofte du skal rengøre den. Den gennemsnitlige ovn bruges i næsten 15 timer om ugen, så hvis du bruger den mere, er det sandsynligt, at din ovn vil have brug for hyppigere rengøring."

"På samme måde er det usandsynligt, at ovnen bliver virkelig beskidt, hvis du normalt kun bruger den til at opvarme mad. Modsat skal den gøres rent oftere, hvis du steger ved høje temperaturer, bruger olie eller tilbereder kød eller gryderetter regelmæssigt."

Kilde: Daily Record.