Haveekspert deler råd: Her er de 3 vigtigste trin for en sund græsplæne

Hus og have

26/03/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Det er forår, og det betyder, at det også er græssets tur til at få en overhaling, så det bliver helt klar og smukt til de næste par måneder.

1. Riv græsplænen

Fiona Jenkins, der er haveekspert, fortæller, at arbejder du i haven, bør du huske at rive græsplænen for at fjerne alle døde blade, kviste og affald, der har samlet sig hen over vinteren.

Hun tilføjer: "Rivning er også med til at løsne jorden og lader luft og vand trænge ind i græssets rødder. Denne proces stimulerer væksten og hjælper plænen med at komme sig efter vinterens dvale"

2. Fodre græsplænen

Når det første trin er gjort, bør du starte på det næste trin. Du bør drysse en gødning, der har en langsom frigivelse af dens næringstoffer. Det vil give græsset det næring, det har brug for for at vokse sig sundt.

Jenkins fortæller: "For at gøre græsset grønt og tykt til sommer, bør gartnere fortsætte med at gøde deres græsplæne regelmæssigt gennem forårs- og sommermånederne. En afbalanceret gødning, der indeholder nitrogen, fosfor og kalium, er ideel. Du bør vande plænen grundigt og regelmæssigt for at hjælpe rødderne med at vokse dybt og stærkt."

3. Slå græsplænen

Græsset begynder at vokse så snart, jordtemperaturen når omkring 10 grader i to uger i streg. Men der er dog nogle ting at være opmærksom på, som Fiona også nævner: "I marts er det bedre at slå din græsplæne sjældnere. Det anbefales at slå græsplænen hver anden til tredje uge, afhængigt af hvor hurtigt den vokser. Det er vigtigt at bemærke, at i de tidlige forårsmåneder kan græs være sårbart, og at klippe det for kort kan skade rødderne."

Hun understreger derfor også, at man skal være forsigtig og ikke tage mere end en tredjedel af, da: "tager du for meget græs af, kan det forårsage stress på plænen, hvilket gør den sårbar over for sygdomme og insektskader. Det er også vigtigt at holde plæneklipperens knive skarpe, da sløve knive kan rive græsset, hvilket fører til brune, ujævne pletter."

Og har du mos skal du slå det ihjel. Læs mere om det i vores anden artikel, hvor vi viser de 3 lette trin til at fjerne det, og har du kaffegrums til overs, kan du faktisk også bruge det.