Bugt med mug: 3 almindelige husholdningsmidler til effektiv fjerning af det

Hus og have

19/08/2023

Foto: Cottonbro Studio
Foto: Cottonbro Studio

Skrevet af Emil B.

Mug kan være utroligt frustrerende at rengøre, især hvis det bliver ved med at komme tilbage. Det får dit hjem til at lugte og forårsager misfarvninger på vægge og genstande.

Mugsporer kan trives om sommeren på grund af luftfugtigheden, da det varme vejr udenfor og de kolde temperaturer indendørs kan føre til kondensopbygning omkring vindueskarme.

Der er flere grunde til, at genstridig mug fortsætter med at vokse om sommeren, men dårlig ventilation, konstant adgang til fugt samt gunstige temperaturer (fra 32 til 100 grader Celsius) et af de mest almindelige årsager til, at du måske kæmper med at slippe af med mug.

Heldigvis har en rengøringsekspert fundet ikke bare en, men tre utroligt billige og naturlige løsninger for at sikre, at mug forbliver væk for bestandigt.

Elnaz Hamai er en ekspert i "organisation, rengøring og indretning". Hun nyder at dele sine yndlingsvejledninger på TikTok, så hjemmet ser bedst ud. Hun har for nylig delt de bedste naturlige skimmelsvamprensningsopskrifter med ingredienser, du sandsynligvis allerede har.

I en rengøringsvideo sagde Elnaz: "Vidste du, at blegemiddel ikke kan ødelægge muggens rod? Lad mig vise dig tre måder, hvorpå du naturligt kan slippe af med den skimmel."

Hvid eddike

Hvid eddike er en almindelig rengøringsløsning i husholdningen og kendt for at opløse skidt, fedt og snavs. Det dræber de fleste skimmelarter, herunder sort skimmel, og kan sikkert bruges under rengøring. Selvom det har en stærk lugt, vil lugten hurtigt forsvinde inden for minutter efter brug til rengøring.

Elnaz sagde, at det ikke burde være "nogen overraskelse", at eddike er øverst på listen, når det kommer til at dræbe skimmel, og anbefalede at blande det med tea tree essentiel olie for at lave en rengøringsopløsning.

Sådan gør du ifølge Elnaz: "Hæld cirka 2,5 dl eddike i en flaske og tilsæt cirka tyve dråber tea tree essentiel olie. Sprøjt blandingen på den mugne overflade og lad den sidde i en time. Skrub derefter det med en elektriske skrubber og rengør det med vand – så er du færdig."

Sørg for at undersøge æteriske olier, før du bruger dem i en husstand med hunde og katte, da de kan være giftige for dem.

Bagepulver

Bagepulver er en alsidig rengøringsløsning, da det fjerner pletter på tøj, opløser kalk og endda fjerner mug: "Bagepulver dræber ikke kun skimmel, det absorberer også fugt og hjælper med at forhindre skimmel i at vokse."

For at bruge det på skimmel skal du ifølge Elnaz bruge: "bare en smule bagepulver med vand i en sprayflaske," og hun tilføjede: "Brug en hvilken som helst gammel tandbørste, du har, og gnid på den mugne overflade. Jeg bruger derefter min kraftfulde roterende skrubber ... skyl derefter området rent med vand."

Hydrogenperoxid

Hydrogenperoxid er en naturlig rengøringsopløsning, der ikke kun dræber bakterier, svampe og vira, men vil også fjerne skimmel. For at det skal virke, skal det dog være i en koncentration på tre procent. Hydrogenperoxid bør altid opbevares i en mørk eller ravfarvet flaske, da det er meget reaktivt over for lys.