Billigt, hurtigt og nemt: Sådan slipper du lettest af med ukrudt i haven

Hus og have

07/05/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

En haveekspert har delt sine bedste tips.

Ukrudt i haven kan være utroligt irriterende og ødelægge udseendet af enhver have, hvilket får den til at se uskøn og uplejet ud. En ekspert har delt, hvordan gartnere kan slippe af med dem for "nul omkostninger".

Det skriver Express

Ukrudt kan vokse overalt, hvor der er plads i haven, og det vil konkurrere med andre planter og blomster i haven om næring, lys og vand.

Det betyder, at det er vigtigt at komme af med dem hurtigst muligt, hvis du ikke vil have dem i haven.

En ekspert har delt de bedste tips til at slippe af med dem, inklusive den "billigste" måde at gøre det på.

William Mitchell, Sutton Manor Nursery, sagde:

"En genial og billig måde at komme af med ukrudt på er ved at bruge barkflis. Barkflis er en blanding af strimlede blade, brunt pap, halm eller træflis. Den bruges til at dække jorden omkring dine planter for at blokere ukrudt fra ethvert sollys, der vil hjælpe dem med at spire og vokse."

Barkflis kan købes fra havecentre, men kan også nemt laves derhjemme ved at samle blade hele året.

Træk dem op

Men den "billigste" måde at slippe af med dem er blot at trække dem eller grave dem op, hvilket kræver det rette værktøj og en del knofedt.

Eksperten sagde: "Dette vil komme uden omkostninger og er overraskende effektivt. Normalt vil ukrudtet ikke vokse tilbage, når det først er fjernet, men hvis det gør, ved du, at du har en vedvarende rod, der har brug for en mere drastisk fjernelsesproces."

For at fjerne dem med hånden skal du skubbe værktøjet ind under ukrudtet og skære det af ved roden. Træk derefter ukrudtet ud og kassér det væk fra det område, det voksede.

Hvis gartnere efterlader ukrudtet på eller i nærheden af ​​plænen, kan de udlede deres frø, hvilket får dem til at vokse igen. Det er bedst at håndluge efter regn har blødgjort jorden, da dette vil hjælpe dig med at trække alle rødderne op.

Arbejdet vil kun tage omkring fem minutter om dagen, og det anbefales at fjerne dem, mens de er små, da de kan overtage haven.

Brug det du må

Ifølge Rolawn er mælkebøtter, ranunkler og tusindfryd nemme at fjerne, men kløver er svær at komme af med med en kniv.

For at slippe af med dette ukrudt anbefalede eksperterne et herbicid. Det er dog bedst ikke at bruge kemikalier i haven, hvis det er muligt, især hvis du har børn, kæledyr eller regelmæssige besøgende i haven.

William fortsatte: "En anden effektiv måde at slippe af med ukrudt på er ved at skære deres hoveder af, før de har evnen til at blomstre. At fjerne hovedet betyder, at de ikke kan producere frø og derfor spredes i hele din have."

Ungå vanding

Det kan dog være svært, især hvis der dukker ukrudt op overalt i haven, samt på terrasser og indkørsler. Det betyder, at det er ideelt at forhindre dem i at vokse i første omgang, ved at lufte jord i haven og plænen.

Eksperten sagde, at dette tillader områderne at ånde og sikrer, at potentialet for dybt rodfæstet ukrudt reduceres betydeligt.

Han tilføjede: "Det sidste tip, jeg vil give, er at undgå at vande dem. Vanding af ukrudt er en meget nem fejl at begå, da du vander de andre planter i din have. Vanding af ukrudt kan være skadeligt for din have, da det kæmper med de omkringliggende planter om det vigtige vand, sollys og næringsstoffer i jorden. Hvis de ikke bydes velkommen i det område, så lad være med at vande dem."

Det er også derfor, det er vigtigt at identificere, hvor ukrudt er i havearbejdet for at undgå, at det bliver et større problem.