Alm. Brand advarer: Det kan koste dig dyrt at leje ud, hvis du ikke har styr på dette

Hus og have

28/06/2024

Foto: Alm. Brand Forsikring A/S
Foto: Alm. Brand Forsikring A/S

Skrevet af J. Bøgen

Mange vælger at udleje deres lejlighed eller fritidshus i sommerferien for at tjene en ekstra skilling. Det risikerer dog at koste dyrt.

Forestil dig, at du har lejet din bolig ud i sommerferien og kommer hjem til en lejlighed, hvor fladskærmen er væk, og der er graffiti på væggene.

Hvem betaler nu for at udbedre skaderne?

Svaret afhænger af din forsikring, og derfor er det vigtigt at tjekke, hvordan din bolig eller fritidsbolig er dækket, før du lejer den ud, fortæller Jan Graversgaard, som er direktør i Skadeservice i Alm. Brand:

"Vores første og vigtigste råd er: Tjek udlejningsbetingelserne, tjek dine forsikringer og tag fat i dit forsikringsselskab, hvis du er i tvivl. For det kan være lidt af en jungle at finde rundt i."

Når du lejer boligen eller sommerhuset ud

Som udgangspunkt dækker dine normale forsikringer, hvis der skulle opstå skader på huset, eller hvis du får indbrud, mens huset er lejet ud.

Til gengæld er du som udlejer ikke dækket af din indboforsikring, hvis lejeren ødelægger noget i boligen, stjæler noget eller er skyld i skader. Heller ikke hvis der bliver spildt rødvin på det lyse gulvtæppe.

"Hvis du udlejer dit hus, fritidshus eller kolonihavehus, er det derfor en rigtig god idé at tilvælge ’ferieudlejning’ til din forsikring. Så er du nemlig dækket, hvis lejer stjæler eller ødelægger noget i huset," siger Jan Graversgaard.

Vær opmærksom på aflysninger

En anden ting, du som udlejer skal være opmærksom på, er din kontrakt med udlejningsbureauet, hvis du er nødt til at aflyse en udlejning eller ikke leverer huset i den stand, du har lovet.

Mange udlejningsbureauer har nemlig føjet ind i kontrakten, at de i så fald skal have erstatning for tabt avance og for at finde en ny bolig til feriegæsterne. Det gælder også, hvis du må aflyse på grund af en pludselig opstået skade som fx en vandskade, du ikke selv er skyld i.

-Der er udlejningsbureauer, som sender regningen direkte videre til fritidshusejere, der må aflyse en udlejning, lige meget hvad årsagen er. Og tre ugers leje i sommerferien kan altså blive til mange penge, som forsikringen ikke dækker, siger Jan Graversgaard fra Alm. Brand.

Dine ting er ikke dækket i lejligheden

Udlejer du din lejlighed, er sagen lidt en anden, for her kan du ikke tilkøbe ferieudlejning til dækningen. Derfor er dine ting i lejligheden ikke dækket, hvis dine lejere ødelægger eller stjæler noget.

Der findes dog andre muligheder. Eksempelvis tilbyder Airbnb en værtsbeskyttelse, der dækker skader op til et vist beløb, dog ikke tyveri af blandt andet værdipapirer, smykker og kunst. Airbnb gør selv opmærksom på, at beskyttelsen ikke erstatter en indboforsikring, men derimod skal ses som et supplement.

Du bør også undersøge nøje, hvilke garantier og forsikringer de enkelte udlejningstjenester tilbyder, da der ikke gælder bestemte regler for området.

Forskel på at låne og leje

Låner du dit sommerhus eller din lejlighed ud til venner eller bekendte uden nogen form for lejekontrakt, er du ikke dækket for tyveri og hærværk – det er du til gengæld, hvis der skulle opstå eksempelvis en storm-, vand- eller brandskade.

Gode råd til dig som lejer eller udlejer

  1. Lav en lejekontrakt og aftal et depositum

  2. Gør dig klart, hvad der er aftalt i lejekontrakten

  3. Tjek hvordan din forsikring dækker, hvis der skulle ske skader på din bolig eller inventar forårsaget af lejere

  4. Undersøg nøje udlejningstjenestens garantier og forsikringer – der er stor forskel på, hvad de tilbyder som tillæg til din egen forsikring

  5. Spørg ind til dem, der ønsker at leje din bolig – hvem er de, hvilken rejse er de på, har de en forsikring osv.

  6. Pak værdigenstande væk – det gælder både ting af stor affektionsværdi og kontanter, smykker, kunst med videre, der hverken dækkes af indboforsikringen eller udlejningstjenesterne.