Forårssolen og forårsblomster pibler frem, og det får mange sommerhusejere til at åbne ferieboligen op til en ny sæson.
Ubudne gæster i form af skadedyr og skader kan desværre høre en vintersæson til, og det er derfor en god ide at gennemgå boligen både ude og inde, inden man for alvor går i feriemode, lyder det fra LB Forsikring.
“Påskeferien er for mange sommerhusejere det oplagte tidspunkt at byde sommerhuset velkommen til endnu en sæson. Der er dog en del ting at få styr på, hvis man vil forsøge sig med en sæson uden skader og skadedyr. Det er derfor en god ide at lave en liste over de ting, man skal have klaret, allerede inden man vender snuden mod sommerhuset”, lyder det fra Anne Mette Kirkegaard, Vicedirektør i Skade og Jura hos LB Forsikring.
Ubudne gæster?
Et tomt hus med madrester i skabe og skuffer kan være en magnet for skadedyr. At kigge huset igennem for ubudne gæster, er derfor én af de første ting, man bør klare.
“Det er en god ide at starte med at tjekke både udvendig og indvendig, om der har været mus, rotter eller andre skadedyr forbi. Gå en tur rundt om huset og se grundigt efter huller eller andre åbninger langs murværket. Et tydeligt tegn på skadedyr er også ekskrementer, og ser du tegn på dem, skal du reagere, da skadedyr kan ende med at bide i ledninger og elinstallationer. Rotter skal også meldes til kommunens skadedyrsbekæmper”, siger Anne Mette Kirkegaard.
Fugt og frost fra vintersæsonen kan desværre også være årsag til en lang række problemer, og det er derfor værd f.eks. at undersøge tilstanden for sine rør og vådrum.
“Hvis sommerhuset står uopvarmet i en hel vintersæson, kan der opstå fugtskader. Det er derfor en god ide at se hele huset igennem for fugtplamager, men også være opmærksom på dårlig lugt, da det kan være tegn på råd og svamp. Skimmel er den største synder i et uopvarmet og ubeboet hus, og skulle der være opstået skimmel, skal det vaskes ned, og der skal luftes kraftigt ud”, siger Anne Mette Kirkegaard.
Få styr på huset både udendørs og indendørs
De fleste sommerhuse har også en have, og det er en god ide at tjekke op både inde og ude, når sommerboligen skal ud af vinterhi.
“Husk haven, når sommerhuset skal åbnes. Det er f.eks. en god ide at tjekke tag og tagrender for løse og skæve tagsten eller tagplader og rense tagrender og tagnedløb for blade”, siger Anne Mette Kirkegaard.
De ubudne gæster i form af skadedyr, kan desværre også melde deres ankomst udendørs, og det er derfor også godt at have i tankerne.
“Det kan også være en god ide at tjekke, om der er begyndende hvepsebo på loftrummet eller under udhæng. Tjek også, om der har været mår på loftet, da de ødelægger isoleringen”, Anne Mette Kirkegaard.
En sæson i sommerhus er sjovest og mest hyggelig uden skader og skadedyr, og LB Forsikring kommer derfor med flere gode råd, så ferien kan afholdes i ro og mag – og forhåbentlig uden skader:
4 ting der er gode at få styr på indendørs i sommerhuset
Se, om der har været skadedyr forbi.
Gå husets rør og vandbeholdere efter. Er der tegn på utætheder på rør, er pakninger tætte, tjek varmtvandsbeholderen. Når der er lukket op for vandet og toilet er fyldt op, hold så øje med, om vandmåleren bevæger sig, da det kan være tegn på en utæthed.
Efterse vandrør, og tjek, om de er tætte.
Tjek elinstallationerne. Det er en god idé at gennemgå installationerne og HFI/HPFI-relæet efter vinteren. Relæet har en testknap, du kan bruge.
5 ting der er gode at få styr på udendørs
Tjek dit træværk. Vinteren er kold og våd og derfor hård ved træværket. Er årene blotlagte, kan træet udtørre og revne, når solen får fat, men det kan også have suget fugt til sig i løbet af vinteren, og så er det tid til at få det malet.
Tjek din sokkel. Se, om den stadig ser ensartet ud, eller der er opstået revner i løbet af vinteren.
Gennemgå døre og vinduer. Er overfladebehandling intakt, eller trænger de til at blive malet. Tjek, om tætningslister stadig holder tæt, eller om de bør skiftes.
Undersøg taget, og tøm tagrenderne for blade og grene.
Gå haven igennem, og giv den en lettere omgang. Har du nok at se til med selve huset, så start med at rive visne blade sammen, fjerne grene og andet, der flyder i bede og på plænen, før du slår græsset.