7 steder, du skal sørge for at huske i den daglige rengøring

Hus og have

25/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Hvornår har du sidst rengjort den seng du sover i? For den er sikkert fyldt med flere bakterier end en chimpanses

Påsken er i fuld gang, men om lidt kommer pinsen og så står jul for døren. Med andre ord er det tid til den årlige forårsrengøring.

Meeen, selv de mest ihærdige rengøringsfolk husker næppe at rengøre alle disse syv steder.

Kaffemaskine

Fløde og sukker er måske ikke de eneste ting, du tilføjer til din morgenkaffe. Mikrobiologer fandt 67 forskellige typer bakterier i drypbakkerne i køkkenkaffemaskiner. Rengøring af din kaffemaskine forhindrer ikke kun sygdom - det vil også forbedre smagen.​

Afkalkning af din kaffemaskine fjerner mineralaflejringer og bakterier. Sigt efter at afkalke din maskine efter hver 100 kander kaffe. Dog skal du ikke bruge vand og eddike, da det kan ætse maskinen

Opvaskemaskine

Selvom dine tallerkener og redskaber ser pletfri ud, kan din opvaskemaskine være snavset. Forskere fandt ud af, at opvaskemaskiner ofte indeholdt bakterier, der var forbundet med sundhedsproblemer lige fra madforgiftning til hudinfektioner.

For at fjerne indespærrede madpartikler skal du skrue skærmen af opvaskemaskinens gulv og fjerne filteret; Brug opvaskemiddel og en børste til at skrubbe filteret og lad det lufttørre. En god idé kan også være at gå over dørens gummilister, da de ofte bliver fyldt med snavs.

Rengør derefter indersiden af opvaskemaskinen. Fyld et krus, der tåler opvaskemaskine, med hvid eddike, og kør det på den "normale" cyklus med varmt vand for at løsne sæbeskum og fedt fra indersiden.

Ovn

Skrubning af de brændte madvarer, der er skorpe på bunden af ovnen og fedtbelægningen på ovndøren, kan være det mindst appetitlige emne på en husrengøringsliste. Selvom at temperaturerne bliver så varme inde i ovnen, at bakterier ikke har noget håb om at overleve, er bakterier ikke den eneste grund. En snavset ovn kan faktisk forårsage en fedtbrand. ,

Den selvrensende funktion er en god standard, men intet matcher effektiviteten af noget gammeldags knofedt. Ovnrens indeholder ofte skrappe kemikalier, men citronsaft, bagepulver og eddike kan klare arbejdet uden at den vedvarende lugt af kemikalier.

Genanvendelige indkøbsposer

Indrøm det: De poser, du smider i bagagerummet efter hver indkøbstur, har aldrig set indersiden af vaskemaskinen. Disse ofte brugte, aldrig rengjorte poser er ynglepladser for bakterier. Og antallet af bakterier tiddobles, når en genanvendelig pose med lækket kødsaft bliver efterladt i bagagerummet på en bil i to timer.

Et hold af forskere i Arizona fandt bl.a. e.coli bakterier i flere testede indkøbsnet.

Tørretumbler

Du ved, at en tilstoppet fnugskærm er en brandfare, så du rydder den ud efter hver tumbling. Men hvornår har du sidst renset tørreventilatoren? Fnug kan også blive fanget i åbningen, der løber fra din tørretumbler.

Brug en tynd børste med et langt håndtag til at fjerne fnug fra ventilationsåbningerne; en professionel kan også komme ind for at udføre arbejdet. Den gode nyhed: Du behøver kun at gøre det hver tredje måned. ,

Madras

Selvom den gennemsnitlige person skifter sengetøj hver 24. dag, så ignorer de højst sandsynligt deres madrasser. Faktisk sammenlignede en undersøgelse fra 2018 offentliggjort i Royal Society Open Science antallet af bakterier i chimpansesenge med antallet af bakterier i menneskesenge. Vores primater forfædre opretholdt renere sovemiljøer, hvor kun 3,5 procent af bakterierne kom fra deres hud, spyt og afføring sammenlignet med 35 procent i menneskesenge.

For at rengøre din madras skal du fjerne sengetøjet og støvsuge hele madrassen, og vær særlig opmærksom på sprækkerne, hvor snavs og støv samles. Brug en pletfjerner til at pletbehandle pletter, drys bagepulver over madrassen for at fjerne lugt, og støvsug igen for at fjerne bagepulveret. Planlæg at gentage hele processen hver sjette måned

Køkkensvamp

Din køkkensvamp kan være mere snavset end de overflader, du forsøger at rengøre. I en undersøgelse fandt forskere 309 forskellige arter af bakterier, fra salmonella til listeria, på køkkensvampe. Koncentrationerne var så høje som 45 milliarder bakterier per kvadratcentimeter. ,

At smide en svamp i mikrobølgeovnen kan dræbe bakterier, men det kan være bedre at udskifte din svampe med jævne mellemrum. Forskning tyder på, at de stærkeste bakterier kan overleve mikroovnen, hvilket efterlader din svamp endnu mere stinkende og spirende end nogensinde. Så skift den nu bare ud med en ny.