Ny forskning tyder på, at Stonehenges berømte sten ikke blev fragtet fra Wales af neolitiske stammer, men i stedet blev flyttet af en gletsjer.
Et afgørende bevis kom for nylig for dagens lys, da en længe savnet sten blev genopdaget i en kasse på Salisbury Museum.
Det skriver Indy100.
Genfundet gammel stenblok
Forskeren Dr. Brian John, der har undersøgt transporten af sten via gletsjere, fik et uventet gennembrud, da han genfandt en lille vulkansk sten, som havde været væk i 46 år.
Denne sten, på størrelse med et menneskehoved, blev oprindeligt opdaget under en udgravning ved Stonehenge i 1924, men blev dengang betragtet som uvæsentlig og opbevaret på en arkæologs loft, indtil den blev overdraget til Salisbury Museum i 1976.
Interessen for stenen varede kort, og den blev opbevaret igen indtil 2022.
Stenens Rejse
Dr. John har udtalt, at stenens karakteristika tyder på, at den blev transporteret til Stonehenge-området af gletsjeris.
"Det er meget sandsynligt, at denne sten blev ført til området af gletsjeris. Bjergarten tyder på, at den stammer fra Pembrokeshire. Vi bør ikke være overraskede," siger han.
Betydningen af opdagelsen
Denne opdagelse understøtter teorien om, at mange af Stonehenges sten er glatte og dybt forvitrede glacialt erratiske stenblokke, der ligner de sten-samlinger, man kan finde nær nutidige gletsjere.
Denne nye forståelse udfordrer den populære myte om, at Stonehenges sten blev båret på heroisk vis tværs over land af neolitiske mænd.
Fremtiden for forskningen
Denne fascinerende sten giver en værdifuld indsigt i, hvordan nogle af Stonehenges mysterier kan være mere forbundet med naturkræfter end menneskelig intervention.
Forskningen fortsætter, og det er en påmindelse om, at historien sommetider gemmer sig, hvor man mindst venter det.