Hedder du Erik eller Kirsten? Sa kan du få gratis adgang her d. 5. maj

Historie

23/04/2024

Foto: Frihedsmuseet
Foto: Frihedsmuseet

Skrevet af J. Bøgen

Det er de mest populære drenge- og pigenavne fra den tid, det hele handler om.

Står der Kirsten eller Erik på dåbsattesten?

Så er der gratis entre på Frihedsmuseet i København 5. maj på Danmarks befrielsesdag.

Det er nemlig det mest populære drenge og pigenavn i 1940’erne – og altså de navne, flest babyer fik under og i årene lige efter besættelsen.

Det skriver Frihedsmuseet i en pressemeddelelse.

Snart 80 år siden

I år er det 79 år siden, at budskabet om, at de tyske tropper i Danmark havde kapituleret, rungede igennem danskernes radio – og den 5. maj starter nedtællingen til den helt store mærkedag, nemlig 80-året for befrielsen i 2025.

Og det skal fejres, fortæller museumschef David Høyer.

”Når vi vælger at give gratis adgang 5. maj for alle gæster, der hedder Kirsten eller Erik, er det dels for at skabe en sjov og festlig dag, der er lidt anderledes end normalt. Men det er også for at give rum for lidt refleksion over, at der var en masse danske børn, der blev født ind i besættelsen, med de knapheder, bekymringer og utrygheder det gav. Heldigvis endte disse børn med at vokse op i et frit Danmark. Hvordan mon deres liv var blevet, hvis Hitler havde vundet?” siger han.

Tiderne her ændret sig

Dabid Høyer mener, vi, desværre, igen er nødt til at forholde os til, hvordan verden så ud dengang i 1940'erne.

”Vi lever lige nu atter i en tid, hvor vi i den grad bliver konfronteret med, at vi ikke må tage vores frihed og tryghed for givet – på en måde vi ikke har gjort siden 1940, hvor de tyske tropper rullede ind over grænsen. Derfor vil vi gerne gøre noget ekstra ud af at fejre den dato, hvor Danmark atter blev frit og hylde retten til at kunne leve frit og vokse op uden at leve i et diktatorisk styre.”

Fra 1940-49 blev der født 21.974 piger, der blev døbt Kirsten og 29.669 drenge, der blev døbt Erik.

Ud over at give gratis adgang til gæster med de populære navne, tænder Frihedsmuseet traditionen tro også lys i vinduerne på befrielsesaftenen 4. maj, når mørket falder på.