Vi er ikke klar til kriser: Tjek din postkasse for vigtig beredskabsfolder

Generelle nyheder

13/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Målet er, at den skal ud til så mange danskere, som overhovedet muligt.

Danmarks befolkning er slet ikke klar til at håndtere krisesituationer.

Det er budskabet fra organisationen Folk og Sikkerhed, der er Danmarks største forsvars-, beredskabs- og sikkerhedspolitiske organisation.

Tidligere i år har organisationen derfor udgiven en digital udgave af beredskabsfolderen "Hvad nu hvis?", som giver råd og vejledning til den enkelte dansker, så man er forberedt på at håndtere en krisesituation.

Men det er ikke nok. Så mange danskere som muligt bør kende til folderen, så den enkelte har de bedst mulige forudsætninger for at sætte sig ind i, hvordan man skal forholde sig i tilfælde af kriser - og derfor begynder Folk og Sikkerhed nu at husstandsomdele folderen.

Starter på Bornholm

I første omgang bliver folderen delt ud i mere end 14.500 husstande på Bornholm, ligesom der også er planer om husstandsomdelinger i blandt andet Ishøj og Skødshoved, der ligger ved Aarhus Bugt. I de to byer er det lokale forsyningsselskaber, der betaler for omdelingen.

I en pressemeddelelse skriver organisationen:

Folk & Sikkerhed har tidligere i år udgivet en digital udgave af beredskabsfolderen ”Hvad nu hvis?”. Folderen giver råd og vejledning til den enkelte husstand om, hvorledes man forholder sig for bedst muligt at kunne håndtere en krisesituation. Folderen er udarbejdet på baggrund af tilsvarende foldere udgivet af de svenske og norske beredskabsmyndigheder.

Folk & sikkerhed har som ambition at få beredskabsfolderen husomdelt til hele landet. Til grund for ambitionen ligger to forhold:

(1) Erfaringer fra Norden viser, at denne metode er vigtig for at styrke både borgernes beredskabsforståelse og samarbejdet mellem borgerne og myndighederne

(2) Folk & Sikkerhed får dagligt henvendelser fra borgere, som ønsker mere viden på området.

Derfor er vi meget stolte over, at Bornholm er det første sted i Danmark, hvor folderen bliver husomdelt. Det er en historisk begivenhed, og vi er taknemmelige over, at dette nu er muligt.

Folderen bliver uddelt i postkassen til 14.539 husstande på Bornholm. Husomdelingen er planlagt til den 3.-4. april. På Bornholm er der i omegnen af 5.754 husstande, der har takket ”nej tak til reklamer” og dem kan vi derfor ikke uddele til. For at give så mange borgere som muligt lejlighed til at få et eksemplar af folderen, vil vi etablere en række uddelingspunkter rundt på øen til de borgere, som ikke modtager folderen i postkassen.

Den sikkerhedspolitiske situation, ekstremt vejr/klimaændringer, pandemier, cyberangreb på digitale strukturer, strømsvigt mv. stiller blandt andet en forventning om, at vores borgere får en langt mere konkret og konsekvent krisekommunikation. Hensigten er ikke at gøre borgerne bekymrede, men derimod at oplyse dem om, hvad hver enkelt selv kan bidrage med, så vores fælles samfund bliver langt mere robust overfor de ikke planlagte forandringer, vi kan komme til at stå overfor.

Ved at styrke borgernes beredskabsforståelse og medansvar vil myndighederne i en krisesituation være langt bedre rustet til at hjælpe de svageste borgere i samfundet samt løse akutte krisespecifikke opgaver.

Tryk her for link til folderen ”Hvad nu hvis?”.