Kommer den asiatiske gedehams til Danmark? Dens stik kan være dødeligt

Generelle nyheder

13/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Magnus Møller

Den Asiatiske Gedehams (Vespa mandarinia), også kendt som verdens største hvepseart, er en imponerende skabning, der kan være op til fem gange større end vestlige honningbier og hvepse. Denne gigantiske insekt er primært hjemmehørende i Øst- og Sydøstasien.

Den Asiatiske Gedehams er let genkendelig med sit brede, orange farvede hoved og gråbrune antenner med orange skaft. Den har en sort krop og en orange-svart stribet bagkrop.

Gedehamsen er udstyret med en seks millimeter lang brod, der mangler modhager, hvilket gør det muligt for den at stikke flere gange.

Dens gift kan være dødelig for mennesker.

Arbejderne i kolonien varierer i størrelse fra 27 til 45 millimeter, mens dronningerne kan nå en længde på op til 55 millimeter. Gedehamsen har en vingefang på omkring 76 millimeter.

Selvom den Asiatiske Gedehams kan være en trussel for mennesker, er den en endnu større fare for andre insekter. Gedehamsen er et frygtet rovdyr, der er i stand til at dræbe andre insekter som biller, bier, hvepse og mindre hvepsearter.

Den er særligt brutal over for bi-kolonier, hvor den dræber bierne ved at rive hovederne af dem. Når den finder et bi-bo, efterlader den en duftmarkering og vender tilbage med en sværm af gedehamse, der angriber bi-kolonien sammen.

Hvis du støder på en Asiatiske Gedehams, er det vigtigt at forblive rolig. Undgå hurtige, hektiske bevægelser, der kan provokere hvepsen.

Hvis du opdager et hvepsebo, skal du rapportere det til den relevante naturbeskyttelsesmyndighed og hurtigt fjerne dig selv fra området.

Forskere over hele verden arbejder på at udvikle strategier for at forhindre den Asiatiske Gedehams i at sprede sig yderligere.

Dette er afgørende for at beskytte miljøet, økonomien og folkesundheden. Forskere ved University of California, San Diego, har for eksempel fundet en metode til at opspore og fange Gedehamse ved at bruge de kvindelige Gedehamse seksualferomoner som duftfælder.

Tidligere er det blevet rapporteret, at gedehamsen nærmere sig Danmark. Både sidste år og i år, hvor gedehamsen er blevet observeret så langt nordpå som i Hamborg.

Hvis du observerer en gedehams, kan du sende fotodokumentation til Danmarks Biavlerforening. Eller fundet kan indrapporteres på Miljøstyrelsens hjemmeside www.invasive-arter.dk