Udenrigsminister: Nordkorea er ved at gennemføre første atomprøvesprængning i flere år

Generelle nyheder

14/6/22 | 12:24

Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Styret i Pyongyang fortsætter sine tests af våben.

Nordkorea var under Donald Trumps tid som præsident på vej til et bedre samarbejde med USA og Vesten. Styret i Pyongyang skulle nedtrappe sin våbenoprustning, og så ville man lempe de sanktioner Nordkorea er ramt af.

Det var en del af forhandlingerne, som dog ikke endte ud i nogen officiel aftale mellem de to lande.

Efter at Joe Biden er kommet til som ny præsident for USA, så er udviklingen gået lidt i stå. I stedet har Nordkorea oprustet sit våbenprogram igen.

Forberedelser afsluttet

Denne udvikling er nu ved at nå et nyt punkt. Nu fortæller Sydkoreas udenrigsminister, Park Jin, at Nordkorea netop har afsluttet sine forberedelser til en atomeksplosion i et fjerntliggende område af landet.

Det vil være den syvende begivenhed af denne art, som Pyongyang gennemfører, men den første siden 2017.

Nordkoreansk militær har udført adskillige ballistiske våbenopsendelser i de seneste måneder, men stoppede med det kort efter en termonuklear detonation.

Efterretningstjenester i både Seoul og Washington DC frygter, at det er ved at ændre sig og holder øje med tegn på, at Kim Jong-Un har beordret prøvesprængning af en atombombe.

Vil styrke sanktioner

Efter samtaler med USA’s udenrigsminister, Antony Blinken, i Washington sagde den sydkoreanske udenrigsminister Park Jin ifølge Metro, at Nordkorea vil skule betale en pris, skulle de vælge at fortsætte sin oprustning. 

‘Hvis Nordkorea begiver sig ud i endnu en atomprøvesprængning, tror jeg, det kun vil styrke vores afskrækkelse og også internationale sanktioner. Nordkorea bør ombestemme sig og træffe den rigtige beslutning.'

Den amerikanske udenrigsminister meddelte også, at man allerede nu forbereder sig på at mobilisere et svar til Pyongyang :

'Vi forbereder os på alle beredskaber, dette i meget tæt koordinering med andre stater, og vi er parate til at foretage både korte- og langsigtede justeringer af vores militære stilling.'