Danskerne enige: 'I skal gøre som Lidl'

Generelle nyheder

27/06/2023

Pressefoto
Pressefoto

Skrevet af Redaktionen

To ud af tre er sikre. For at ændre danskernes vaner skal butikker opføre sig mere som Lidl. Hvad mener du? Skal andre butikker følge i Lidls fodspor?

Lidl fik stor opmærksomhed, da dagligvarekæden i maj meldte ud, at den stopper al salg af tobak og nikotin i butikkerne inden udgangen af 2028. Dermed bliver Lidl den første supermarkedskæde i Danmark, der ikke længere sælger tobak.

Der er opbakning til initiativet blandt forbrugerne. 67 pct. af de adspurgte i en ny måling mener, at andre dagligvarebutikker og kiosker bør følge Lidls eksempel. Kun 23 pct. er imod. Meningsmålingen er foretaget af Epinion for Kræftens Bekæmpelse blandt godt 2000 repræsentativt udvalgte svarpersoner i maj-juni 2023.

"Tallene viser massiv opbakning til at begrænse salget af tobak og nikotin. Når et flertal vil have salget ud af almindelige butikker og kiosker, er der ingen grund til at tøve. Rygning er hvert år skyld i 16.000 dødsfald i Danmark, og de fleste synes ikke, at cigaretter skal sælges sammen med mælk og leverpostej," siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Kunderne er positive

I Lidls nyåbnede butikker er tobakken allerede væk fra hylderne. Og de første tilbagemeldinger fra kunderne er gode, fortæller Khalil Jehya Taleb, viceindkøbsdirektør i Lidl Danmark:

"Kunderne har taget godt imod initiativet – vi får masser af positiv respons. Og jeg har bestemt ikke indtryk af, at det får nogen til at holde sig væk, at vi ikke sælger cigaretter. Vi har mange kunder i vores nye tobaksfri butikker," siger han.

Færre salgssteder gør det sværere at få fat i tobak og nikotin, og signalerer, at produkterne er så skadelige, at de ikke hører til i almindelige butikker.

Bred opbakning blandt vælgerne

Hvis det står til Kræftens Bekæmpelse, bør salget af tobak og nikotin forbydes i dagligvarebutikker og kiosker ved lov og ikke være op til det enkelte salgssted at beslutte.

"Reglerne skal gælde for alle, hvis det skal have effekt. Jeg håber, der sker det samme, som da Rema 1000 i 2018 skjulte tobakken ved kassen – tre år efter blev det lovpligtigt for alle butikker," siger Niels Them Kjær.

Politikerne på Christiansborg kan godt gå i gang. Meningsmålingen viser, at der i alle partier – på nær Nye Borgerlige og Danmarks Demokraterne – er flertal for at flytte salget af tobak og nikotin til særlige butikker. Blandt regeringspartiernes vælgere er opbakningen hos Socialdemokratiet på 69 pct., Venstre 67 pct. og Moderaterne 73 pct.

Sammen med højere priser på tobak og nikotin, flere røgfri områder og bedre hjælp til rygestop, vil færre salgssteder få færre unge til at begynde at ryge og flere til at stoppe, hvis de allerede er begyndt, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

I sidste uge var sundhedsordførerne indkaldt af sundhedsministeren til drøftelser om forebyggelse af tobak og alkohol. Kræftens Bekæmpelse opfordrer politikerne til at vedtage en bred vifte af forebyggende initiativer.