Stort tab for ZOO under stormfloden: "Vi frygter, at de alle er døde"

Generelle nyheder

24/10/2023

Foto: Zoologisk Have i København
Foto: Zoologisk Have i København

Skrevet af J. Bøgen

Weekendens storm og alvorlige oversvømmelser har formentlig ødelagt 20 års arbejde.

Ligesom forsikringsselskaberne i øjeblikket er i gang med at få et overblik over skader på huse og andre materielle ødelæggelser efter weekendens storm, så er dyrepasser og projektleder Lene Vestergren Rasmussen fra Zoologisk Have København ved at besigtige skaderne på Hjortø i det Sydfynske Øhav.

Her har forhøjede vandstande med havvand ødelagt vigtige vandhuller for den truede og fredede klokkefrø.

ZOO har gennem 20 år sammen med lokale ildsjæle arbejdet på øen for at redde den oprindelige bestand af den fine - og for økosystemet - vigtige frø fra at uddø.

Og før stormen var bestanden i fremgang, og der var masser af liv og kvækken at høre i det naturskønne område.

"Man tænker nok ikke lige over, at voldsomme storme som disse ikke kun går ud over mennesker og deres boliger, men også levende væsner og deres levesteder. Især de mindste af dem -  som padder og insekter, som er essentielle brikker i den danske biodiversitet, går tabt. De har ikke en chance," lyder det fra dyrepasseren, der har arbejdet 36 år i ZOO – de seneste 20 for at hjælpe frøer og tudser i den danske natur.

Ferie skiftet ud med redningsarbejde

Lene Vestergren Rasmussen skulle egentlig holde ferie på Hjortø i denne uge, men i stedet kæmper hun nu sammen med den lokale befolkning for at se, om nogle af frøerne har overlevet, og om de kan reddes.

"De bedste vandhuller, hvor klokkefrøerne lever, er fuldstændig oversvømmet og fyldt med havvand, som er livsfarligt for dem. Jeg tror desværre, de alle er døde. Det er meget trist, og jeg er virkelig ked af det. Siden vi startede på dette projekt for ca. 20 år siden, har klokkefrøen ikke haft brug for vores hjælp. Det har de nu," lyder det.

Fordi det netop gik fremad med klokkefrøerne på Hjortø, så har bestanden bidraget til andre udsætninger på de sydfynske øer, og har været en kæmpe succeshistorie for den farverige frø, hvis kvækken lyder som en lille klokke. Og Lene Rasmussen har da heller ikke tænkt sig at give op.

"Bestanden skal jo op at køre igen. Det er der ingen tvivl om. Heldigvis har vi jo i vores avlscenter i ZOO frøer fra Hjortø-bestanden, som kan indgå i arbejdet med at få genoprettet noget af det ødelagte," siger Lene Vestergren og tilføjer:

"Øboerne her er meget stolte af deres natur, og at de nærmest har skabt et paradis for klokkefrøer. Lige nu er planen, at man vil forsøge at pumpe vandhullerne fri for havvand, så de kan blive fyldt op med rent regnvand og gøre området beboeligt igen. Dertil kommer et stort arbejde med at reparere de ødelagte diger," siger hun.

Fakta

I Zoologisk Have København har man gennem mange år, udover at passe på dyrene i selve Haven, arbejdet intensivt med naturbevarelse. ZOO har blandt andet et avlscenter, hvor man opdrætterforskellige truede padder og insekter, som når de er klar, bliver genudsat i naturen.

Der blev sidst sat haletudser ud på Hjortø i 2012, og siden har det ikke været nødvendigt, da klokkefrøerne har trivedes og selv har stået for deres egen reproduktion. Nu vil man formentlig skulle sætter frøer ud igen fra ZOO’s avlscenter.

Klokkefrøen er total fredet i Danmark, det betyder den ikke må indsamles, hverken som æg, larve eller voksen, medmindre der er givet tilladelse fra Naturstyrelsen. Klokkefrøen har været nede på en bestand, på samlet set 1000 dyr i hele landet. Hvis ikke gode kræfter i 1990 havde gjort en indsats for arten, havde den med stor sandsynligvis været udslettet i Danmark.