Stor ændring for biler kan være på vej - billigere at købe, dyrere at bruge

Generelle nyheder

22/03/2023

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Skrevet af J. Bøgen

Hvad tænker du om idéen?

I fremtiden kan det blive dyrere at trille afsted på fire hjul i København end i Vestjylland.

Og fremtiden er tættere på, end man måske tror.

Allerede i løbet af i år sættes der nemlig gang i et forsøg, hvor 2200 danske bilister skal teste, hvordan roadpricing - altså kørselsafgifter - vil fungere, hvis det bliver indført på nationalt plan.

Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge mediet er ideen med kørselsafgifter, at de skal kobles sammen med hele afgiftssystemet. Det betyder, at biler vil blive billigere at købe, men dyrere at bruge, alt efter om du skal køre i byerne eller ude på landet.

Første etape i 2025

Spørger man transportminister Thomas Danielsen (V), er kørselsafgifter vejen frem herhjemme, og faktisk sker der allerede noget i 2025.

Her bliver der nemlig indført kilometerbetaling for lastbiler.

"Jeg er ikke i tvivl om, at vi også kommer til at indføre roadpricing for persontransporten på sigt. Det vil være hensigtsmæssigt og klogt, og det er min klare ambition," siger ministeren til Jyllands-Posten.

Han understreger, at det skal gøres billigere at køre ude på landet, hvor der er langt mellem boligerne og mange familier ofte har brug for to biler, fordi der ikke er særligt meget kollektiv trafik.

Omvendt skal det være dyrere at køre i byerne, hvor der både er trængsel og gode muligheder for at komme omkring med netop kollektiv trafik eller på cykel.

Thomas Danielsen slår fast, at den nuværende SVM-regering, der snart kan markere de første 100 dage på magten, ikke har nogen aktuelle planer om at indføre roadpricing.

Han mener dog ikke, at kommende regeringer kommer uden om at måtte forholde sig til ideen.