Stikprøvekontrol afslører: Mere end hver 10. flypassager har ulovlige varer med hjem

Generelle nyheder

05/05/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Det kan bringe smitsomme sygdomme til landet.

Afrikansk svinepest og mund- og klovesyge. Sådan lyder navnene på nogle af de smitsomme dyresygdomme, som personer, der rejser fra lande uden for EU, risikerer at bringe til Danmark, hvis de f.eks. har kød eller mejeriprodukter med i kufferten. Det kunne være ost fra Asien, pølser fra Sydamerika, Beef Jerky fra USA eller såkaldt bushmeat fra Afrika.

Virus i bagagen?

En række stikprøvekontroller, som Fødevarestyrelsen og Toldstyrelsen har gennemført blandt mere end 260 rejsende til blandt andet Københavns Lufthavne og lufthavnene i Aarhus, Billund og Aalborg, viste, at knap 30 rejsende medbragte fødevarer, som det ikke er lovligt at indføre til EU.

'Problemet med det vi kalder 'animalske fødevarer' er, at de kan gemme på eksempelvis afrikansk svinepest-virus, og dermed risikere at bringe smitten ind på f.eks. et dansk landbrug og herfra smitte grisene', forklarer veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Charlotte Vilstrup Castle. Hun understreger, at sygdommen ikke er farlig for mennesker.

Dyr og eksport truet

Rammer en af de alvorlige husdyrsygdomme en dansk besætning, vil et udbrud betyde alvorlige lidelser for dyrene, som så skal aflives af myndighederne. Samtidig lukker dansk eksport af blandt andet skinker til de store markeder i blandt andet Asien og på det amerikanske kontinent. Et udbrud med afrikansk svinepest vil koste flere milliarder i bekæmpelse, erstatninger til landmændene og tabte eksportindtægter, viser beregninger fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

Ingen af de rejsende, som havde ulovlige animalske fødevarer med i bagagen oplyste at have kendskab til reglerne eller havde set skiltene i lufthavnene om hvilke fødevarer, der ikke må medbringes, når man rejser ind i EU. Dog oplyste halvdelen af de, der havde orden i kufferten, at de havde hørt om reglerne, og en tredjedel havde også noteret sig skiltningen i ankomsthallen.

'Både Danmark og de øvrige EU-lande gør en stor indsats for at informere om reglerne, men det er klart, at resultaterne fra stikprøven betyder, at vi nu vil se på, hvordan vi kan informere de rejsende endnu bedre i fremtiden', siger Charlotte Vilstrup Castle.

Læs rapporten fra Fødevarestyrelsens kontrol​