Spreder frygt: Polio konstateret for første gang i 40 år

Generelle nyheder

26/06/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Myndighederne er bange for, at flere mennesker, der er bosat i det nordøstlige London, er blevet smittet - sandsynligvis også deres udvidede familiemedlemmer.

Sundhedsmyndighederne i Storbritannien har bekræftet, at man har fundet spor af poliovirus i Londons spildevand.

Ifølge Sky News er sundhedsmyndighederne bange for, at det allerede kan have spredt sig efter at have fundet spor af virussen i Beckton Sewage Treatment Works i London, der behandler spildevandet for mere end 4 millioner mennesker.

De har omgående igangsat en undersøgelse for at fastslå kilden samt for at kunne fastslå, hvor langt den kan have spredt sig ud i lokalområdet. 

Polio blev officielt erklæret udryddet i Storbritannien i 2003, idet det sidste udbrud fandt sted i 1970'erne - men dog med et sidste naturligt forkomment tilfælde i 1984.

Polio er en ondartet virus, der i nogle tilfælde kan forårsage lammelse. Der findes ingen kendt kur, hvorfor det eneste rigtige modsvar er at blive vaccineret, hvilket de fleste mennesker i Storbritannien bliver i en meget ung alder.

Dr. Vanessa Saliba fra UKHSA forsikrer folk om, at faren for offentligheden er lille, men advarer samtidig om, at nogle mennesker i samfund med lav vaccinationsrate kan være i fare.

"Risikoen for offentligheden ved vaccine-afledt poliovirus er meget lille," udtaler hun ifølge Sky News, men hun advarer herefter om, at det er vigtigt at få sine vaccinationer.

"Polio kan i sjældne tilfælde forårsage lammelse hos dem, der ikke er færdigvaccineret. Hvis du eller dit barn ikke er fuldt ud vaccineret med jeres poliovaccinationer, er det vigtigt at kontakte egen læge. Hvis du er usikker, skal du undersøge det."

Det nævnes herefter, at virussen i sjældne tilfælde kan være livstruende, men at de fleste slet ikke kommer til at mærke symptomer og dermed bekæmper infektionen uden at vide, at de overhovedet har været smitte - et lille antal vil mærke influenzalignende symptomer tre til 21 dage efter, de er blevet smittet.

Polio spredes let via det fækale-orale, herunder når man ikke vasker hænder ordenligt efter toiletbesøg og derefter rører ved maden, som andre indtager.

Det kan også spredes via hoste og nysen.

Beckton London Sewage Works er et reservoirover for mere end fire millioner mennesker, hvorfor der altså nu er frygt at spore blandt sundhedsmyndighederne.