Skudattentat: Den tidligere japanske premierminister Shinzo Abe skudt på åben gade

Generelle nyheder

08/07/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Den tidligere japanske premierminister Shinzo Abe kæmper for sit liv efter at være blevet brutalt skudt i brystet under et blodigt mordforsøg.

Den nationale tv-station NHK viste optagelser af den 67-årige Shinzo Abe kollapse på gaden i Nara, Japan, med flere sikkerhedsvagter omkring ham, rapporterede AP.

Shinzo Abe kollapsede og tog sig til brystet efter at have fået to skudsår, der efterlod ham blodig på jorden.

NHK citerede brandmænd, der sagde, at den tidligere premierminister ikke viste nogle tegn på liv. Det skriver blandt andre The Sun.

Den tidligere premierminister var bevidstløs, da han blev kørt på hospitalet efter angrebet, rapporterede Bloomberg.

Politiet fangede 41-årige Yamagami Tetsuya for angiveligt mordforsøg. Billeder af den mistænkte er dukket op, hvor han ser ud til at holde et stort våben.

Shinzo Abe stod og holdt en valgkampstale forud for søndagens valg til parlamentets overhus.

En voldsom video fra BNO News viser tilskuere, der skynder sig for at hjælpe den tidligere premierminister, efter at han blev skudt.

I Japan bruges udtrykket hjertesvigt til at beskrive situationer, hvor offeret ikke længere er i live, før en formel dødserklæring er blevet afgivet, rapporterede AP.

Japan har nogle af de strengeste våbenlove i udviklede lande, så skyderier er yderst sjældne.

"Vi er alle kede af og chokerede over skyderiet af den tidligere premierminister Abe Shinzo. Han har været en fremragende leder af Japan og urokkelig allieret med USA, den amerikanske regering og det amerikanske folk beder for Abe-san, hans families og Japans velfærd," skrev den amerikanske ambassadør i Japan i en hyldest til den tidligere premierminister.

Shinzo Abe trak sig som premierminister i 2020, da han "bragte stabilitet til Japan efter en svingdør på seks administrationer," rapporterede Bloomberg.

Den 67-årige fungerede først som premierminister fra 2006 til 2007 og derefter igen fra 2012 til 2020. Han er den længst siddende premierminister i Japans historie.